"Lidi si pořád rádi poslechnou melodie z 30. let minulého století. Ony mají v sobě optimismus, energii, člověka zklidní, je to velice pozitivní, krásná hudba. Mám rád tu dobu, proto jsem se dal do téhle komedie," řekl dnes novinářům autor hry a hostující režisér Antonín Procházka.

V inscenaci zazní 15 prvorepublikových šlágrů, třeba Oči čokoládové nebo Srdce mé odešlo za tebou, ale filmovou Dejte si radit v ní diváci neuslyší. Jejich hudebního nastudování se ujal dirigent Martin Peschík. Z operních sólistů v klíčových rolích statkáře Orlovského a jeho správce Anatola vystoupí Josef Průdek a Miloslav Veselý. V komedii hrají důležitou roli také stepařská čísla. S představitelkami titulní role a šesti externími tanečnicemi je nacvičila členka činohry Taťana Kupcová, která je členkou originálního pohybového divadla.

Holka nebo kluk je druhou hudební komedií Antonína Procházky, kterou se soubor jihočeské opery rozhodl uvést. V roce 2011 režisérka Dagmar Hlubková nastudovala Procházkův přepis operety U Veselého kamzíka skladatele Josefa Stelibského pod názvem Hledám děvče na boogie woogie.