"V době založení první české obecné školy bylo v Jihlavě šest obecných škol s hlavním vyučovacím jazykem německým a jedna takzvaná hlavní na úrovni dnešní měšťanské nebo střední školy," řekla ČTK ředitelka Státního okresního archivu v Jihlavě Renata Pisková.

Podle Habrové jsou v kronikách zajímavé například zápisy z roku 1939 o podpoře dětí prostřednictvím takzvané "marmeládové" akce. "Škola dostávala od bohatších lidí zdarma marmeládu. Dětem pak v této předválečné době připravovala na svačinu chléb s marmeládou a k tomu dvakrát týdně i kávu," řekla Habrová. Další ze zápisů v kronice informuje o tom, že žáci na prvním stupni dostali od spořitelny vkladní knížky s počátečním vkladem pěti korun. "Podle zápisu v kronice to bylo pro žáky motivující a začali ihned spořit," dodala Habrová.

Počátky jihlavského školství sahají až do 13. století. Školy, v nichž se vyučovalo, byly nejprve latinské, později německé. Jihlavští Češi měli o otevření české školy stále větší zájem. O jejím zřízení rozhodla Ústřední matice školská koncem roku 1880. Díky mecenáši, jenž koupil dům v Křížové ulici, mohla být její činnost zahájena v září 1882. "Na začátku měla škola čtyři třídy po přibližně 70 žácích," uvedla Habrová.

Výstava v Muzeu Vysočiny potrvá do 23. března.