"Pod názvem Írán: Jiný pohled uvedeme řadu cenami ověnčených snímků etablovaných a mezinárodně respektovaných tvůrců. Nově si budou moci filmoví nadšenci vychutnat aktuální íránskou kinematografii," řekla ČTK mluvčí přehlídky Lucie Čunderliková.

Jednou z dalších novinek bude soutěžní sekce. "Letos poprvé bude hlavní částí festivalu. Promítneme v ní sedm celovečerních filmů z toho nejlepšího, co aktuální současný íránský film nabízí. Udělovat budeme Cenu diváků a Cenu poroty, ve které zasednou významné osobnosti domácí, evropské i íránské kinematografie," podotkl Káve Dánešmand, který je zakladatelem a uměleckým ředitelem přehlídky. Vedle Soutěžní sekce představí tradiční sekci dokumentárních snímků a sekci filmů krátkometrážních. V jejich rámci bude promítnuto přes deset snímků, z nichž většina již prošla festivaly v Rotterdamu, Cannes, Clermont-Ferrand, Pusanu, Locarnu či prestižním Berlinele.

Více informací naleznou zájemci na adrese www.iranianfilmfestival.cz.

Soutěžní sekce představí divákům řadu mezinárodně ceněných snímků v čele s filmem nazvaným Parvíz. Líčí příběh muže, který je v 50 letech donucen se osamostatnit poté, co se jeho otec rozhodne znovu oženit. S náhlou změnou se nedokáže vyrovnat a v boji proti domnělé křivdě podniká šokující kroky. Parvíz patří k divácky nejúspěšnějším současným íránským snímkům a zároveň si odnesl mnohá ocenění včetně Ceny poroty z festivalu v San Sebastianu.

Za pozornost stojí také drama Zasněžené sosny, celovečerní režisérský debut Paymana Moaadiho. Kromě divácké ceny, kterou si odnesl z největšího a nejstaršího íránského filmového festivalu, zaujal na Berlinále, kde představitel hlavní role získal za svůj výkon Stříbrného medvěda.

Program doplní Perská noc plná íránské hudby, tance a pochoutek v pražském hotelu Fusion a seminář věnovaný dějinám íránské kinematografie.

Všechny filmy budou uvedeny s českými i anglickými titulky.