Nepálské úřady dnes uzavřely část trasy kolem Annapurny, protože po zlepšení počasí se na ni navzdory rozsahu neštěstí z tohoto týdne vydaly další turistické skupiny.

Silná sněhová bouře začátkem týdne zastihla na trase stovky lidí. Do bezpečí se podařilo dostat podle Reuters na 500 osob. Byli mezi nimi turisté, průvodci i místní vesničané. Podle dnešních zpráv bylo mezi zachráněnými 292 cizinců. Více než 170 z těch, kdo se z trasy vrátili, je zraněno a většina z nich trpí omrzlinami.

V Nepálu bylo v době neštěstí několik set Čechů. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová dnes nově oznámila, že českým úřadům se podařilo najít 324 z nich a že zbývá kontaktovat ještě 12 osob. V pondělí se podle ní mají tři lidé vrátit z trasy a u dalších se zjišťuje, jestli do Nepálu vůbec dorazili. "Neregistrujeme žádné hlášení, že by se český občan nevrátil a že byl pohřešován," sdělila Grohová. Již v sobotu vyzvala blízké osoby, aby ministerstvu ohlásily, pokud dostanou od pohřešovaných jakékoli zprávy.

Na okružní trase kolem Annapurny zůstalo uvězněno několik stovek lidí, ale podle nepálských úřadů už oblast opustila většina horolezců, které sníh odřízl od světa. Do záchranných prací se zapojila armáda a vrtulníky, ale jejich lety dnes byly omezeny. Záchranáři se nadále snaží dostat do nižších poloh ty, které bouře uvěznila ve výšce. "Nevíme přesně, kde jsou ti, kdo jsou stále pohřešovaní, ani zda jsou v pořádku. Můžeme se pouze modlit za to, že nejsou po smrti," citoval Reuters vedoucího nepálského úřadu pro krizové situace Jadava Koirálu.

Mezi 34 lidmi, které se dnes z hor podařilo stáhnout, bylo 17 Nepálců, deset Němců a dále Švédové a Australané.

Zástupce nepálské vlády Jama Bahádur Čokhjal řekl AP, že jakmile se zlepšilo počasí, vydali se na trasu skupiny nových turistů, i když je na cestě stále nebezpečno. Vláda se proto rozhodla cestu uzavřít. "Naši lidé s vrtulníky začali ty (nové) turisty stahovat dolů, protože stále hledáme ty, kdo uvízli v bouři nahoře. Pro záchranáře nastala nepřehledná situace," sdělil agentuře AP Čokhjal.

Představitel sdružení trekkingových agentur v Nepálu Rámeš Dhamala dnes podle DPA sdělil, že se pohřešuje už jen 19 osob. Podle DPA jde o Indy, Kanaďany, Nepálce a jednoho Japonce.