V předchozích pěti letech zemřelo na českých jezech průměrně deset lidí ročně. Nebyli to jen vodáci, ale i plavci nebo turisté, kterým třeba spadl do řeky batoh a snažili se jej vylovit, uvedl Ptáček. Letos podle něj zahynulo v ČR i v zahraničí šest českých vodáků, dva zemřeli v dubnu na řece Lubině v Moravskoslezském kraji a jeden v červenci na jezu Radošov na Ohři na Karlovarsku. Od roku 2010 se po zavedení některých bezpečnostních opatření ve spolupráci s povodími a hasiči počet úmrtí na českých jezech snižuje. Klesá i počet zásahů, výjimkou byl loňský rok, kdy byly povodně.

Hasiči při dnešní akci ukazovali zásah na umělém kanálu s divokou řekou, který si zájemci mohli sjet na raftu za doprovodu zkušeného průvodce. Zásah vrtulníku předvedl záchranu lidí z vody i ze skály.

Akce se poprvé konala v Roztokách v roce 2011, letos přibyly ještě ukázky hasičské techniky a zásah vrtulníku. Pořadatelé by ji rádi zorganizovali i příští rok. Podle nich je důležité, aby lidé měli všeobecné povědomí o pravidlech, která je potřeba na vodě dodržovat. "Lidé často neumí správně poskytnout první pomoc, nevědí jak správně použít házečku nebo další záchranářské vybavení, které je umístěno například u jezů. Snaží se sice pomoci třeba tím, že pro toho člověka skočí aniž by byli zajištění, ale pak dochází k vážným nehodám, kdy se ocitne další člověk v nebezpečné situaci," uvedl Ptáček.

Podle vedoucího vodácké školy by se člověk, pokud spadne do vody, neměl snažit postavit, ale měl by pasivně plavat. "Pokud se bude někdo snažit postavit ve vodě, může dojít k zaháknutí nohy o nějakou překážku a dochází pak k vážným úrazům. Nerozhoduje jestli jsem zkušený člověk nebo laik, vždycky je třeba pomoc umět, protože vždy je nebezpečí převrácení do vody," konstatoval Ptáček. Podobný případ se stal i tuto středu na Trojském kanále, kde se vážně zranil vodák. Vodáci si také podle Ptáčka často myslí, že k vodě patří alkohol, ale to je velký omyl. "Podceňování síly řeky vždy vede k tomu, že se stanou nehody," varoval.