Kriminalisté se případem zabývali od července 2012. Podle jejich zjištění čtyři podezřelí ve věku 19, 34, 38 a 39 let vystupovali jako zástupci společnosti s nemovitostmi a kontaktovali své známé s nabídkou získání provizí za uzavření půjček v bance. Prý jim tvrdili, že peníze budou investovat do lukrativních pozemků, a ujišťovali je, že nejde o podvod. Čtveřice současně podle policie obstarala těmto lidem fiktivní doklady a potvrzení o výši příjmu, přivezla je do banky, poučila, co mají při uzavírání uvádět za nepravdivé skutečnosti.

"Ovšem poté, co proběhla schůzka a následné podepsání smlouvy, čtveřice převzala peníze a svých slibů už nedostála," uvedla mluvčí.

Jako příklad jednoho z podvedených zmínila padesátiletého muže, který se v prosinci 2012 seznámil s jedním ze čtveřice v pražském bowlingovém centru a svěřil se mu, že je nezaměstnaný a dluží za nájemné bytu. "Podvodník toho využil a nabídl mu řešení situace. Muž na to přistoupil a poté, co obdržel úvěr 200.000 korun, tak si 70.000 nechal na zaplacení dluhů a zbytek předal podle dohody. Podvodník přestal komunikovat a důvěřivý muž tak splácí úvěr z výplat za brigády a s pomocí rodiny," uvedla mluvčí.

Čtveřici údajných organizátorů hrozí za úvěrový podvod až pět let vězení. Obvinění z úvěrového podvodu čelí i ti, kteří smlouvy podepsali.

ktp mal