Lidé drželi před soudem transparenty například s nápisem Stop policejní zvůli, občas také pískali, foukali na trubky nebo bouchali do trianglu. Protestující také křičeli hesla jako "Pusťte bratry domů" nebo "Naší zbraní je solidarita".

Budovu soudu a okolí hlídalo několik desítek policistů a strážníků městské policie, kteří aktivisty mimo jiné nahrávali na video. Protest však byl celkem pokojný a policisté proti aktivistům nemuseli zasahovat. "Sešli jsme se na protest proti podle našeho názoru neoprávněného zadržování dvou aktivistů, kteří byli zatčeni v souvislosti s vyklizením takzvaného Tichého squatu v Neklanově ulici," řekla novinářům mluvčí aktivistů Adéla Zicháčková.

Soud se podle advokáta mladíků Pavla Čižinského bude případem zabývat při hlavním líčení, protože mladíci podali odpor proti trestnímu příkazu, který jim vyměřil podmíněné tresty. "Důvody vazby nebyly shledány," doplnila Pröllerová. Za útok proti úřední osobě hrozí podezřelým u soudu až čtyři roky vězení.

Policisté zasahovali v domě obsazeném squattery v Neklanově ulici v pátek odpoledne. O pomoc je požádal zástupce správce domu. Přímo v domě policisté zadrželi 12 lidí. Při zásahu však policisty před budovou údajně napadla jiná skupina mladíků, kteří se shromáždili venku a narušovali prý policejní zákrok.

V Praze zasahovali policisté proti squatterům v posledních letech už několikrát. Naposledy například loni koncem října v domě patřícím ministerstvu spravedlnosti nedaleko pražského Hlavního nádraží. Většina z přítomných tehdy dobrovolně odešla, zadrženo ale bylo 33 lidí.