Fed od prosince 2008 ve snaze o podporu ekonomiky drží svou základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta.

Doba, kdy by banka mohla začít tuto sazbu zvyšovat, by podle Yellenové mohla nastat "někdy letos". Čas na tento krok ale ještě nenastal, sdělila podle agentury AP.

Až Fed ke zvyšování sazby skutečně přikročí, činitelé podle Yellenové očekávají, že tyto kroky budou v příštích několika letech "dosti pozvolné". Hlavním důvodem je to, že rizika spojená s příliš rychlým zvyšováním jsou větší než nebezpečí plynoucí z toho, kdyby tak činila moc pomalu.

Kdyby Fed sazby zvyšoval moc rychle, růst největší světové ekonomiky by se mohl zastavit, napsala AP. Sazby by ale byly stále relativně nízké, což by Fedu dávalo jen malý prostor k tomu, aby je mohl opět snížit.

Americké ministerstvo obchodu dnes potvrdilo, že hospodářský růst USA v posledním čtvrtletí loňského roku zpomalil na 2,2 procenta z pěti procent v předchozích třech měsících. V celém loňském roce americká ekonomika stoupla o 2,4 procenta. To představuje mírné zrychlení ve srovnání s předloňským růstem 2,2 procenta.

Fed již koncem loňského října omezil podporu domácí ekonomiky, když ukončil takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky ve formě nákupů vládních dluhopisů. Směřování měnové politiky v USA kontrastuje s vývojem v eurozóně, kde Evropská centrální banka tento měsíc zahájila v rámci boje proti deflaci nákupy státních dluhopisů.