"Poslední únorový týden provázela na finančních trzích pozitivní nálada. Evropské trhy téměř soustavným optimismem naplňuje očekávané spouštění kvantitativního uvolňování ze strany Evropské centrální banky, což se projevuje pozvolným růstem cen akcií a poklesem výnosů u dluhopisů," popsal situaci na finančních trzích analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Akciové indexy v západní Evropě přidaly za celý týden v průměru kolem dvou až tří procent, německý index DAX se poprvé v historií přehoupl přes hranici 11.300 bodů. V USA akciové trhy rostly do jednoho procenta a indexy atakovaly nové rekordní úrovně.

Největší růst v uplynulém týdnu zaznamenaly akcie CME, které posílily o 6,8 procenta na 71,4 Kč. Za tímto pohybem není žádná zásadní zpráva. Je to spíše důsledek relativně vysoké rozkolísanosti, která obchodování s tímto titulem provází. Naopak největší ztrátu zaznamenaly Pivovary Lobkowicz s poklesem o 2,5 procenta na 179,5 Kč, což bylo způsobeno větší prodejní objednávkou v závěru pátečního obchodování.

Příští týden bude bohatý na informace z centrálních bank, makroekonomická data a geopolitiku. Na závěr týdne proběhne schůzka ministrů zahraničí EU. Pokud bude závěrem, že Rusko nepřispívá k plnění dohod z Minsku, může se rozhodnout o potenciálních dalších sankcích. To by znamenalo další eskalaci napětí a mohlo vyvolat na trzích rozkolísanost. "Celkově očekáváme obchodování bez trendu a hlavně v druhé polovině týdne vyšší rozkolísanost," dodal analytik.