"Povinné konzervativní fondy vydělaly v průměru 1,5 procenta, což odpovídá prostředí nízkých úrokových sazeb. Do budoucna od nich nejde čekat dramaticky vyšší výnosy, takže jsou vhodné hlavně pro klienty s krátkou dobou do penze, kterým jde o maximalizaci státní podpory," řekl dnes ČTK analytik poradenské firmy Partners Aleš Tůma .

Konzervativní a vyvážené fondy podle něj vynesly v průměru 3,3 procenta. Výnosy jsou srovnatelné s indexem českých státních dluhopisů se splatností do pěti let. I vyvážené fondy totiž zatím mají většinu portfolia v dluhopisech. Dynamické fondy vydělaly v průměru 5,5 procenta, ale s velkým rozpětím. Některé fondy totiž ještě nezačaly plnit investiční strategii a mají nízký podíl akcií. Druhý důvod jsou rozdíly v nastavení portfolia, americkým akciím a dolaru se dařilo víc než evropským akciím, euru a koruně, dodal Tůma.

Penzijní fondy ČSOB Penzijní společnosti za loňský rok zaznamenaly kladný výsledek, uvedla generální ředitelka ČSOB PS Marcela Suchánková. "Nejlepší zhodnocení přinesl ČSOB vyvážený účastnický fond, který zhodnotil prostředky klientů o 3,80 procenta. Podobně si vedl ČSOB dynamický fond, jenž zhodnotil prostředky klientů o 3,3 procenta. Tyto výsledky odpovídají strategii těchto fondů, které z velké části investují prostředky do akcií a míří tak na potenciální vyšší zhodnocení," uvedla. ČSOB účastnický konzervativní fond měl výnos 2,71 procenta a ČSOB garantovaný 1,66 procenta.

Konzervativní účastnický fond Penzijní společnosti České spořitelny, který je s majetkem klientů přes 1,4 miliardy největším na trhu, přinesl zhodnocení 1,34 procenta. Výnos vyváženého fondu činil 4,11 procenta a v dynamickém fondu 7,02 procenta.

Conseq globální akciový účastnický fond loni zhodnotil prostředky klientů o 12,7 procenta. Druhý rok po sobě tak dosáhl nejvyššího zhodnocení ze všech fondů penzijního spoření na českém trhu, upozornil ředitel prodeje Conseq Investment Management Richard Siuda. Conseq dluhopisový účastnický fond dosáhl zhodnocení o pět procent.

V případě Penzijní společnosti České pojišťovny činilo zhodnocení Vyváženého fondu 2,66 procenta, Dynamického 2,18 procenta, Spořicího 2,44 procenta a Povinného konzervativního 0,88 procenta. ING Penzijní společnost ohlásila u konzervativního fondu výnos 0,61 procenta, fondu světových akcií 4,67 procenta, fondu Penze 2030 celkem 0,8 procenta a u fondu Penze 2040 pak 0,78 procenta.

KB Penzijní společnost zaznamenala u KB Dynamického fondu výnos 5,81 procenta, u Vyváženého fondu 3,54 procenta a u Konzervativního fondu 1,33 procenta.

Konzervativní fond Allianz měl výnos 1,31 procenta, Vyvážený fond 2,12 procenta a Dynamický 2,78 procenta. U penzijní společnosti AXA činilo zhodnocení u Vyváženého (dříve smíšeného) účastnického fondu 4,7 procenta, Dluhopisového fondu 3,7 procenta a Povinného konzervativního fondu 2,7 procenta.

Podle analytika poradenské firmy Swiss Life Select Jana Macka je problémem účastnických fondů to, že většina z nich držela peníze v hotovosti. "Proto i výsledky většiny účastnických fondů nebyly takové, jaké by k jejich plánovanému složení měly být," uvedl Macek.

Účastnické fondy vznikly v roce 2013 v rámci penzijní reformy. Celkem do nich koncem loňského září 178.000 klientů uložilo téměř 3,5 miliardy Kč. Tyto fondy na rozdíl od původních penzijních fondů (nyní tzv. transformované fondy) nemusí garantovat nenulové zhodnocení každý rok a účastníkům naopak mohou nabídnout zajímavější investiční strategie pro zhodnocování vložených peněz.