"Souhrnné statistiky pracovního portálu Profesia.cz ukazují, že na trhu chybí zkušení šéfové. V roce 2014 v segmentu vrcholového managementu počet nabídek (731) výrazně převýšil počet životopisů (497)," uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Společnosti v roce 2014 hledaly meziročně o pět procent méně středních manažerů, konkrétně 4417. V oboru bankovnictví byl mírný meziroční nárůst volných pozic o 2,3 procenta. Obory ekonomika, finance a účetnictví zaznamenaly nárůst v poptávce po zaměstnancích o téměř deset procent.

V životopisech u daných oborů byly nejčastěji uváděny pozice fakturant (1449), pokladník (1272), účetní (1000), klientský pracovník (804) a ekonom (597).

"Připravenost absolventů ekonomických směrů vstoupit hned po ukončení studia na trh práce bez dřívější praxe je složité. Firmy si vybírají vedle zkušeností i na základě povahy, přístupu a zejména aktivity uchazečů - absolventů. Vědí, že je snazší změnit jejich takzvané tvrdé dovednosti, než změnit jejich postoj," uvedla PR manažerka veletrhu Career Days Kateřina Kochová.

Z hlediska počtu nabízených pozic v absolutním vyjádření byl jejich největší počet v roce 2014 pro finanční poradce (1395), účetní (1011) a klientské pracovníky (974), projektové manažery (813) a finanční analytiky (664).

Nejvyšší meziroční nárůst inzerovaných nabídek práce zaznamenala pozice pracovníka v takzvaném back office (o 95 procent), který se stará o zpracování došlých objednávek, smluv a připravuje věci pro fakturaci. Zájem rostl také o fakturanty (o 67 procent) a finanční analytiky (o 65 procent).

Naopak meziročně poklesl zájem o privátní bankéře (o 30 procent), klientské pracovníky (o 11 procent), kteří se stále řadí mezi pět nejvíce požadovaných pozic, a vedoucí oddělení (o pět procent).

Co se týče zájmu ze strany uchazečů proti volným pozicím, je největší boj o volnou pozici pokladníka, na kterou připadá 26 životopisů. Celkem dvacet referentů platebních karet připadá na jeden inzerát. O jedno volné místo soupeří 16 interních auditorů, devět hypotečních specialistů a devět koordinátorů EU projektů.

fd mkv