Washington a Havana ve středu oznámily, že budou usilovat o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi a obnoví vzájemná diplomatická zastoupení na úrovni velvyslanectví. Na ekonomickém poli to bude znamenat možnost posílat na Kubu více zboží a peněz a uvolnění cestovních omezení.

Pavel Vidal, který dříve působil v kubánské centrální bance, řekl, že normalizace vztahů povede velmi rychle ke zvýšenému přílivu investic na Kubu a k růstu příjmů z turistiky. "Vysílá to mezinárodnímu společenství příznivý signál o budoucnosti této ekonomiky, podpoří to poptávku prostřednictvím turistiky a zvýší to převody peněz od emigrantů k soukromým podnikům a jednotlivcům," řekl Vidal.

Ještě před týdnem by předpověď čtyřprocentního růstu vypadala podle ekonomů nereálně. Jeden z nejmenovaných místních ekonomů Reuters řekl, že letos ekonomiku Kuby zasáhl pokles příjmů od partnerské Venezuely, jejíž ekonomika stagnuje, a oslabil ji i propad domácí těžby niklu.

Vyhlídky na zlepšení vztahů s USA snížily podle pozorovatelů rizika podnikání na Kubě. "Všechno se změnilo. Investoři se budou snažit dostat se sem před Američany, mezi věřitelí se zvýší důvěra a Kuba bude v silnější pozici ve všech ekonomických vyjednáváních," řekl jeden z evropských velvyslanců na Kubě.