Průměrná částka připadající na klienta s dlouhodobým dluhem, což jsou hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, činí 1,2 milionu Kč. Na klienta s krátkodobým dluhem připadá průměrná částka 146.000 Kč. Ve třetím čtvrtletí se zvýšil ve srovnání se stejným obdobím loni počet osob, kterým byl v tomto období poskytnut krátkodobý úvěr, o 5000 na 326.000 osob. Průměrná částka na klienta s krátkodobým dluhem stoupla o 6700 Kč na 121.500 Kč.

Objem hypotečních úvěrů se meziročně zvýšil o 56,4 miliardy Kč, tedy o šest procent. Hypoteční úvěr splácí 520.000 osob, což je o 44.000 více než před rokem. Průměrná částka hypotečních úvěrů připadající na klienta se snížila o 69.000 na dva miliony Kč. Největší díl dlouhodobého dluhu patřil koncem třetího čtvrtletí osobám ve věku 35 až 44 let a poté lidem ve věkové skupině 30 až 34 let.

Objem ohroženého dlouhodobého dluhu činil ke konci září 19,1 miliardy Kč a krátkodobého dluhu 32,7 miliardy Kč. Počet klientů s ohroženými hypotečními úvěry se meziročně nezměnil a počet osob s krátkodobým úvěrem se snížil. Průměrná ohrožená částka na klienta se zvýšila jak u hypoték, tak u krátkodobého dluhu. "Objem ohrožených dlouhodobých i krátkodobých úvěrů stoupá již v několika posledních sledovaných obdobích," uvedla ředitelka CBCB Zuzana Pečená.

Spotřebitelský úvěr už má jeden milion klientů, zájem o osobní úvěry a splátkové karty naopak klesá. "Meziročně se úvěr v rámci těchto tří produktů zvýšil o dvě procenta. Občané preferují úvěrování přímo v místě prodeje anebo na internetu," upozornil ředitel CNBC Jiří Rajl.

U spotřebitelských úvěrů se meziročně vedle zvýšení počtu klientů zvýšil i objem dluhu z 96,6 miliardy na 119,2 miliardy Kč. Průměrná částka na klienta vzrostla ze 101.175 Kč na 113.905 Kč. Objem dluhu v rámci osobních úvěrů se meziročně snížil o 13,3 miliardy Kč na 147,3 miliardy a počet klientů klesl o 134.000 osob na 1,2 milionu osob. Zároveň se zvýšila částka připadající na jednoho klienta o 2253 Kč na 121.707 Kč. V rámci splátkových karet se snížil nejen objem dluhu, ale i průměrná částka. Počet klientů nepatrně vzrostl.

Společnost CRIF - Czech Credit Bureau je poskytovatelem organizačního a technického zázemí pro CBCB a CNCB, která jsou provozovateli největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky.

Do Nebankovního registru klientských informací vstupuje několik dalších finančních institucí, konkrétně Provident Financial, Aasa Czech, IKB Leasing ČR a LeasePlan ČR. Celkem je v něm nyní 28 firem, v Bankovním registru pak dalších 24. Vstup nových finančních institucí do registrů znamená větší zájem o důkladné prověřování bonity žadatelů a zároveň více informací o poskytnutých půjčkách a jejich splácení, tedy zkvalitnění služby, dodal Rajl.