Míra inflace se v listopadu vrátila na pětileté minimum, na které se dostala již v září. Nachází se hluboko pod dvouprocentní hranicí stanovenou Evropskou centrální bankou (ECB) jako strop cenové stability. Je navíc pod úrovní jednoho procenta, kterou šéf ECB Mario Draghi označil za "nebezpečnou zónu".

Ceny energie se v listopadu snížily o 2,5 procenta, dolů je tlačí levnější ropa. Bez zahrnutí kolísavých cen energie a potravin zůstala meziroční míra inflace beze změny na 0,7 procenta.

ECB v posledních měsících ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Opakovaně také dala najevo, že je v případě potřeby připravena stimulační opatření ještě rozšířit.

Viceprezident ECB Vítor Constancio tento týden uvedl, že banka by mohla v prvním čtvrtletí příštího roku rozhodnout, zda podpoří ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů, tedy takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky. "Kvantitativní uvolňování je po eurozónu jedinou zbývající možností, jak se vymanit z trvalého stavu malátnosti," řekl podle agentury AP analytik Dennis de Jong ze společnosti UFX.com.