Místopředsedkyně vlády a současně ministryně dopravy Zorana Mihajlovičová dnes podle agentury Tanjug a dalších sdělovacích prostředků uvedla, že lidem ve věku pod 21 let bude brzy zakázáno řídit mezi 23:00 a 06:00. Řídit nebudou smět ani po požití alkoholických nápojů.

"Budou nové zákazy, přísnější tresty a nulová tolerance pití alkoholu. Zároveň se ovšem více zaměříme na vzdělávání a prevenci," řekla Mihajlovičová v rozhovoru poskytnutém státní televizi RTS.

Návrh na zpřísnění předpisů a trestů za jejich porušení se objevil po nehodě, k níž došlo v sobotu ráno v srbském hlavním městě. Tři osoby ve věku 16, 18 a 20 let se při ní utopily, když vůz, kterým jely, spadl do Dunaje. Další tři lidé - včetně 19letého řidiče, který byl opilý a navíc neměl ani oprávnění k řízení - se zachránili.

Mihajlovičová slíbila, že její ministerstvo do týdne připraví návrh dodatků k právním předpisům týkajícím se bezpečnosti dopravy, které by pak měly vstoupit v platnost už 1. ledna příštího roku. "Dodatky musí nejprve projednat vláda a poté je ve zkráceném řízení schválí parlament," dodala.

Ministryně rovněž sdělila, že hodlá navrhnout, aby osobám mladším 21 bylo zakázáno řídit auta o obsahu motoru vyšším než 1,4 litru. Kromě toho by chtěla, aby osoby, které poruší dopravní předpisy s nezletilými dětmi ve voze, byly postihovány dvojnásobnými tresty.