"Předposlední listopadový týden byl ve znamení zápisu z posledního zasedání americké centrální banky Fed, makroekonomických dat z průmyslu a neočekávaném pátečním snížení úrokových sazeb v Číně. Trhy na danou zprávu reagovaly pozitivně," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byly Pivovary Lobkowicz Group, které ztratily 2,5 procenta na 167 Kč. U společnosti se neobjevila žádná zásadní informace. Naopak největší růst zaznamenaly akcie O2, které přidaly 9,6 procenta na 228 Kč.

Právě O2 CR podle Vaníčka zveřejnila zajímavý sled informací. Připomněl uveřejnění nabídky pro drobné investory na možnost prodeje až 200 kusů akcií za cenu 277,15 Kč. PPF takto může navýšit podíl až o jedno procento. Vedle této informace O2 CR zveřejnila, že společnost schválila případnou finanční pomoc pro svého majoritního akcionáře. Danou zprávu hodnotí analytik J&T Banky negativně vzhledem k tomu, že vnímá potenciální scénář, který by mohl kvůli poskytnutí pomoci a vlastnímu zvýšení zadlužení O2 omezit potenciál pro výplatu budoucí dividendy.

Poslední listopadový týden bude zkrácený pro americké trhy díky čtvrtečnímu svátku Dne díkůvzdání, kdy jsou trhy zavřeny. V pátek pak bude jen zkrácené obchodování. Celkově by mělo jít opětovně o relativně chudý týden, co se očekávaných událostí týká. "Při absenci rizikových faktorů bychom očekávali pokračování pozitivní nálady," odhadl Vaníček.