V sobotu budou auta jezdit v každém z obou směrů jedním pruhem mezi 162. a 163. kilometrem. O den později bude omezení platit zhruba mezi 153. a 154. kilometrem. Omezení je vyvoláno tím, že dělníci budou montovat svodidla v místech přejezdů přes střední dělicí pás.

Úsek dálnice mezi 153. kilometrem u Lhotky a exitem 162 u Velké Bíteše opravuje od loňska Sdružení D1 Lhotka - Velká Bíteš tvořené společnostmi OHL ŽS a Alpine Bau CZ. Stavbyvedoucí Jiří Krátký z firmy OHL ŽS řekl ČTK, že kvůli provádění dalších stavebních úprav by v tomto úseku D1 mělo být do zimy ještě několik krátkodobých omezení, pokud žádosti stavebních firem vyhoví ministerstvo dopravy.

Loni začali dělníci na dálnici D1 opravovat čtyři úseky, a to mezi Šternovem a Psáři, Loktem a Hořicemi, Lhotkou a Velkou Bíteší a mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Poslední dva úseky jsou ale ve skluzu s výstavbou a práce na nich budou pokračovat i v příštím roce. Celkově opravené budou do zimy pouze úseky mezi Šternovem a Psáři a mezi Loktem a Hořicemi.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva měla stát asi 14 miliard korun. Stavba je kvůli ulehčení uzavírek rozdělená na 21 úseků, které se mají opravovat postupně.

vst dr