HDP Itálie letos klesne o 0,1 procenta po propadech o 1,9 procenta loni a 2,4 procenta v roce 2012. Na konci července MMF odhadl pro tento rok pokles o 0,3 procenta. Pro příští rok čeká MMF oživení o 1,1 procenta, což je stejný odhad jako dosud.

Odhady MMF pro Itálii se za poslední léta ukazovaly podle agentury Reuters systematicky jako příliš optimistické. Organizace italských zaměstnavatelů Confindustria a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento týden shodně předpověděly, že HDP Itálie letos klesne o 0,4 procenta. V letošním druhém čtvrtletí italská ekonomika už druhý kvartál za sebou klesla, a vrátila se tak do recese, kterou od roku 2011 přerušila jen v posledním čtvrtletí loňského roku.

Šéf italské mise MMF Kenneth Kang novinářům řekl, že od vypracování posledních odhadů vykazují nejnovější údaje z italské ekonomiky zhoršení. V říjnovém globálním výhledu lze očekávat snížení prognózy pro Itálii, řekl Kang.

Italský veřejný dluh, který je v eurozóně druhý nejvyšší po Řecku, vzroste do konce tohoto roku na 136,4 procenta HDP z úrovně 132,6 procenta na konci roku 2013, odhadl MMF. Deficit veřejných financí ale letos zůstane na hranici tří procent HDP, i když dosud fond odhadoval schodek 2,7 procenta.

Premiér Renzi, který nastoupil do funkce v únoru, chce podpořit ekonomiku ambiciózními reformami daňového systému a trhu práce. Vedle toho oznámil také modernizaci justice a rozbujelé veřejné správy. Politické obtíže ale uskutečňování jeho plánů brzdí a Renzi je kvůli pomalému tempu reforem terčem stále větší kritiky.

Italská ekonomika už více než deset let prakticky stagnuje a za posledních pět zaznamenala jen jednou více než jednoprocentní růst. MMF odhaduje nynější potenciální růst italské ekonomiky, tedy tempo, jímž může HDP růst bez zvýšení inflace, na zhruba nulu. Kang očekává, že "ve střednědobém výhledu" se může potenciální růst zvýšit na 0,5 procenta.

Italská centrální banka v červenci uvedla, že od začátku finanční krize v roce 2007 se hrubý domácí produkt země snížil o devět procent. Reálný HDP upravený o inflaci se loni dokonce propadl pod úroveň roku 2001.