TOP 09, která nyní v Praze vládne, podle primátora Tomáše Hudečka spolupracuje se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) na projektu zvýšení kapacity a elektrifikace trati mezi Nádražím Veleslavín a Kladnem s odbočkou na letiště. První by měl podle primátora přijít na řadu právě tento úsek. Cestující by při cestě na letiště přestupovali z nyní budované stanice prodloužení metra A. "Úsek mezi Masarykovým nádražím a Veleslavínem blokují protesty Prahy 6, která žádá vést železnici tubusem, což by znamenalo investici v řádu desítek miliard," tvrdí primátor. Investorem bude stát.

K železničnímu propojení se přiklání i lídr Trojkoalice (STAN, KDU-ČSL, SZ) Petr Štěpánek, kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda a nově vzniklého hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer. Miloslav Ludvík, lídr ČSSD a ředitel nemocnice v Motole, kde bude končit prodloužená trasa metra A, považuje ze logické pokračování metra. "Motol jako konečná stanice metra nemá logiku, lidé přijíždějící do města tu nemají kde parkovat," tvrdí. Pro pokračování metra na letiště se vyjádřila i Adriana Krnáčová, která vede kandidátku ANO. Podle Ludvíka by mohly soupravy metra z Motola jezdit po povrchu.

Bývalý primátor Jan Kasl se svým sdružením 65 demokratů Jana Kasla zase prosazuje, aby na letiště jezdila takzvaná monorail - vlak jezdí pouze po jedné koleji vedoucí uprostřed soupravy. Výstavba takové dráhy s kolejí v každém směru by prý včetně nákupu vozů vyšla na 7,1 miliardy korun. Trať by vedla z letiště na hlavní nádraží. Vlak by jel rychlostí 40 až 60 kilometrů v hodině a měl by interval 15 minut, řekl Kasl.

Většina lídrů, kteří se fóra zúčastnili, se shodla na nutnosti dostavět okruh města v trase, kterou minulý týden schválilo zastupitelstvo. Okruh už řadu let vzbuzuje silné emoce. Zatímco některým městským částem, jako je Spořilov, výrazně uleví od tranzitní dopravy, obyvatelé jiných lokalit se s argumentem, že jim přitíží, staví proti. Za takzvanou regionální variantu okruhu, která by vedla ve větší vzdálenosti od hranic města, se dnes postavila pouze Trojkoalice.

O křesla v zastupitelstvu hlavního města se v říjnových komunálních volbách utká rekordních 31 uskupení, což je o osm více než před čtyřmi lety.