Inflace v eurozóně je už dlouho výrazně pod cílovou úrovní, kterou má Evropská centrální banka (ECB) stanovenu těsně pod dvěma procenty. Je navíc pod úrovní jednoho procenta, kterou ECB označuje za "nebezpečnou zónu".

Eurostat původně odhadl, že spotřebitelské ceny v zemích platících eurem v srpnu meziročně stouply jen o 0,3 procenta, tedy nejpomaleji za skoro pět let. K nárůstu nejvíce přispěly ceny v restauracích a kavárnách, nájmy a ceny za větší opravy vozů. Eurostat původně odhadoval, že ceny služeb v srpnu meziročně stouply o 1,2 procenta. Dnes ale tento údaj zvýšil na 1,3 procenta. Dolů naopak inflaci stahovaly levnější pohonné hmoty, ovoce a ceny za volání.

Dlouhodobě nízká inflace vyvolává obavy z deflace a s ní spojené spirály klesajících cen, která vzniká, když spotřebitelé odkládají nákupy v naději, že zboží časem ještě zlevní.

Aby zrychlila růst cen, snížila ECB na začátku tohoto měsíce úrokové sazby skoro na nulu a oznámila, že v říjnu začne nakupovat cenné papíry od komerčních bank. Bankovní systém tak zaplaví levnými penězi, přičemž ECB doufá, že banky je půjčí dál firmám a jednotlivcům.