Stanice chce podle Motla pokračovat v zaměření na kritickou diskusi či v představování konkrétních tvůrců. "V novém schématu určitě budeme posilovat věci, které fungovaly. Půjde o konkrétní kulturní zážitky, to znamená filmy, koncerty, budu velmi rád, pokud je ve větší míře budeme moci zprostředkovat živě," řekl.

Podle Motla ČT art za první rok působení ve sledovanosti překonala většinu evropských kulturních kanálů a přiblížila se stanicím jako německo-francouzské ARTE či BBC Four. "Tyto televize přitom v prvních třech letech svého vysílání měly nižší podíl na publiku, než my máme dnes, a to vysíláme pouze rok a jen v prime-time, tedy nejkonkurenčnějším prostředí, které na televizním trhu existuje," poznamenal.

Prvním zářijovým týdnem ČT art odstartuje své podzimní schéma, které bude zahrnovat i nové pořady nebo několikadílné cykly. Jedním z nich je série kabaretů, která začíná sobotním koncertním happeningem z pražské Krymské ulice na počest divadla Semafor. Všechny kabarety budou přenášeny živě. "Zakončíme to veselejším programem, který se jmenuje Rasistický večírek, kde budou menšiny bavit televizní většinu. Uvádět to bude zřejmě Petr Čtvrtníček a režírovat Robin Kvapil," řekl producent Čestmír Kopecký.

Novým diskusním pořadem bude Konfrontace Petra Fischera. "V prvním díle se například sejdou Vladimír Franz se Zdeňkem Tycem. Dál bude pokračovat pořad Jasná řeč Jiřího Chuchmy, který navštěvují přední publicisté pohybující se na poli kultury. Změnou projde revue U zavěšené knihy, kterou nově budou uvádět dvě dvojice moderátorů střídajících se po týdnu.

Sérií profilových dokumentů mladých umělců má být pořad Děti sametu. Mezi protagonisty se objeví například sólista Vídeňské státní opery Adam Plachetka, primabalerína Národního divadla v Praze Nikola Márová, video performer Jakub Nepraš a akrobat, herec a principál Rosťa Novák. Další novinkou bude seriál Fenomén Underground, mapující podzemní a zakázanou kulturu. Významným počinem podle ČT art bude série všech devíti symfonií Antonína Dvořáka, která vznikla ve spolupráci s Českou filharmonií a má navázat na tradici komentovaných přenosů. Součástí projektu bude hodinový dokument kanadské režisérky Barbary Willisové o vzniku symfonií a samotném skladateli.

ČT art do prvního zářijové týdne, který má diváky navnadit na podzimní schéma, zařadí tucet premiérových pořadů. Uvede například koncerty Eltona Johna či skupiny Pink Floyd, z oblasti klasické hudby koncert z Amsterodamu ke 125 letům Royal Concertgebow Orchestra s Lang Langem či Thomasem Hampsonem. Z českých interpretů nabídne koncert skupiny Chinaski. V neděli televize odvysílá film Melancholia režiséra Larse von Triera.