Kypr se loni v březnu kvůli své bankovní krizi dohodl s MMF a s Evropskou unií na záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur (275 miliard Kč). Dohodu provázely přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru. Úvěrový program má stabilizovat finanční systém země, dosáhnout ozdravení veřejných financí a podpořit oživení ekonomiky z krize.

Zástupci věřitelů uvedli, že fiskální výkon Kypru je na správné cestě a bankovní sektor se začal stabilizovat. Starosti dělá věřitelům jen vysoký objem špatných úvěrů, který je potřeba vyřešit. Podíl špatných půjček na celkovém objemu úvěrů bank překonal 50 procent.

Podle některých názorů může za vysoký podíl špatných úvěrů současný zákon o zabavování nemovitostí při nesplácení hypotéky. Podle současného zákona může trvat bance až 20 let, než se jí podaří získat zpět částku, kterou půjčila. Věřitelé a zástupci vlády se proto při nejnovější kontrole dohodli na důležitých ustanoveních efektivnějšího zákona, který má nahradit časově náročný současný proces. Zákon bude muset schválit parlament a jeho schválení je podmínkou pro další uvolnění peněz ze záchranného úvěru. Ze zabavení budou zatím vyloučeny byty a domy, které slouží jako primární bydlení. Od 1. ledna by pak měl vstoupit v platnost zcela nový insolvenční zákon.