Tuzemským bankám a spořitelnám v roce 2013 meziročně klesl podle údajů České národní banky souhrnný čistý zisk o 2,9 miliardy na 61,4 miliardy korun.

Meziroční snížení čistého zisku ovlivnila podle banky zejména nižší důvěra v ekonomický vývoj, která se projevila nižší poptávkou spotřebitelů po bankovních produktech, vysoce konkurenční prostředí v sektoru finančních služeb v kombinaci s rekordně nízkými úrokovými sazbami v bankovním sektoru či investice do produktů a služeb s vysokou přidanou hodnotou.

"Skupina GE Money zůstává silným, finančně stabilním subjektem s dobrou ziskovostí, nadstandardně vysokou kapitálovou přiměřeností (23,7 procenta) a vysokou likviditou (29,6 miliardy Kč)," uvedl generální ředitel a předseda představenstva GE Money Bank Sean Morrissey.

Vklady klientů banky loni klesly o 3,5 procenta na 93,7 miliardy Kč, úvěry klientům o 2,9 procenta na 114,3 miliardy Kč. "S celkovým objemem spotřebitelských úvěrů 41,7 miliardy korun jsme potvrdili pozici klíčového poskytovatele úvěrů pro širokou veřejnost. Zájem klientů se soustředil zejména na bezpoplatkovou konsolidaci úvěrů, což nám umožnilo dosáhnout u tohoto produktu dvouciferného růstu, upozornil Morrissey.

K celkovému výkonu skupiny GE Money přispělo firemní bankovnictví. Objem nově poskytnutých úvěrů se meziročně zvýšil o 6,3 procenta, což představuje nárůst celkového objemu úvěrů komerčním klientům na 35,81 miliardy korun. Výsledky jsou v souladu se strategií zvýšit podíl aktiv firemního bankovnictví na celkových aktivech banky, "Další růst se očekává i v roce 2014 se vstupem banky do segmentu komerčních nemovitostních úvěrů," dodal Morrissey.

Počet klientů skupiny klesl koncem prosince meziročně o 0,86 procenta na 1,051 milionu, počet zaměstnanců o 2,4 procenta na 3265. Počet poboček se snížil o osm na 252.

Skupina GE Money ČR je součástí GE Capital, globální finanční divize společnosti General Electric. GE Money Bank patří v Česku ke středně velkým bankám.