"Hlavním důvodem pro zavedení on-line služby bylo umožnit klientům průběžně získávat aktuální přehled o jejich finančním zatížení. Na základě dat z registrů mohou pracovat s pozitivními informacemi a díky tomu lépe a efektivněji kontrolovat své finance a zodpovědně s nimi nakládat. Klienti také snadno zjistí, jak jej bude posuzovat banka při žádosti o úvěr," uvedla projektová manažerka portálu Romana Knyblová.

Dosud bylo možné podat žádost o úvěrovou zprávu poštou, e-mailem s elektronickým podpisem či přímo osobně v klientských centrech registrů. Po přihlášení do portálu kolikmam.cz má nyní uživatel možnost zakoupit si úvěrovou zprávu buď z bankovního, nebo z nebankovního registru. Klient může vybírat ze dvou variant získání úvěrové zprávy. On-line verze stojí 160 Kč, papírová verze je zasílána za poplatek 200 Kč a poštovné.

K registraci se stačí přihlásit a ostatní kroky jsou podobné struktuře internetového bankovnictví. Údaje o klientech jsou šifrované, nakládání s nimi podléhá bankovnímu tajemství a zákonu o ochraně osobních údajů. K on-line úvěrové zprávě nemá přístup nikdo jiný než klient sám. Je tedy nutné přístupová hesla nikomu nesdělovat a po prvním přihlášení je neprodleně změnit, upozornil výkonný ředitel CNCB - Czech Non-Banking Credit Bureau Jiří Rajl.

Registry provozuje společnost CRIF - Czech Credit Bureau. Ta byla založena v roce 2000 pod původním názvem CCB - Czech Credit Bureau.