"Výsledky naznačují, že existuje určitá souvislost mezi zveřejněním čísla bankovního účtu pro odvod DPH a výskytem negativních informací, jako je například předlužení nebo exekuce," uvedla analytička CRIF - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Pouze 66 procent obchodních společností - plátců DPH, které číslo bankovního účtu nezveřejnily, nevykazuje žádné negativní chování. U obchodních společností se zveřejněným číslem bankovního účtu je bez negativních záznamů celých 76 procent z nich.

Alespoň jedna negativní informace byla aplikací Cribis zaznamenána u 24 procent společností s ručením omezeným, které zveřejnily účet. Avšak mezi těmi, které svůj účet nezveřejnily, to bylo 34 procent. Mezi akciovými společnostmi, které číslo účtu nepředaly, je dvakrát více rizikových, než mezi akciovkami, které tak již učinily. Absolutně největší rozdíly jsou u veřejných obchodních společností a komanditních společností, kde je tento poměr dokonce téměř trojnásobný.

"Relativně více společností s negativní informací figuruje mezi těmi, které dosud číslo účtu na registr plátců DPH nepředaly a obchodování s nimi tak vyžaduje větší obezřetnost," upozornila Kameníčková.

Podle daňového poradce Petra Frische ze společnosti Pro Factum Consulting zůstává otázkou, zda existuje skutečná časová korelace mezi negativním záznamem a zveřejněním účtu, tedy zda třeba negativní záznam nevznikl rok nebo dva před tím, než byl účet zveřejněn. Je ale prý pravděpodobné, že firmy, které si hlídají svoje povinnosti v oblasti správy daní, si budou lépe hlídat i plnění povinností vůči bankám nebo leasingovým společnostem sdruženým v registru, dodal.

Novela zákona o DPH přinesla změny, které by měly omezit prostor pro ty firmy, které neodvádějí daň z přidané hodnoty. V rámci těchto změn se daňovým subjektům stanoví povinnost sdělit správci daně čísla všech svých účtů u poskytovatelů platebních služeb používané pro ekonomickou činnost. Plátce daně má možnost stanovit, které z jeho účtů budou uvedeny ve veřejně přístupném registru plátců daně z přidané hodnoty.

Celkový počet plátců daně z přidané hodnoty přesahuje 500.000. Svoji povinnost zveřejnit číslo bankovního účtu do konce února letošního roku splnilo 84 procent plátců DPH, resp. 423.000. Čísla bankovního účtu uvedlo do registru 94 procent akciových společností, 92 procent společností s ručením omezeným, 91 procent družstev, 89 procent komanditních a veřejný obchodních společností. Méně transparentní jsou neobchodní společnosti, z nichž číslo účtu zveřejnilo 80 procent, a fyzické osoby podnikatelé s necelými 80 procenty.

fd mal