Po očištění o vliv slabšího kurzu koruny kvůli devizovým intervencím ČNB vzrostl objem úvěrů podnikům podle ČBA o 2,8 procenta, a to na 870 miliard korun. "Vzhledem k tomu, že objem korunových úvěrů podnikům meziročně v zásadě stagnoval, k dynamice přispívají především cizoměnové (a konkrétně eurové) úvěry," uvedla ČBA.

U úvěrů domácnostem se podle ČBA začíná potvrzovat trend mírného oživování v segmentu spotřebitelských úvěrů. Nadále ovšem k růstu nejvíce přispívají hypoteční úvěry. Ty stouply meziročně o 6,6 procenta.

Průměrná úroková sazba u kontokorentů, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet u nefinančních podniků klesla na 2,56 procenta. Naopak u ostatních úvěrů podnikům vzrostla průměrná sazba na 2,15 procenta.

Průměrné úrokové sazby z nově uzavřených úvěrů domácnostem mírně vzrostly, u úvěrů na spotřebu na 14,39 procenta a u úvěrů na nákup bytových nemovitostí nepatrně na 3,42 procenta.

Ke konci listopadu se mírně snížil podíl klasifikovaných úvěrů portfoliích bank na 10,24 procenta a stagnoval podíl úvěrů v selhání na 5,9 procenta. "Kvalita portfolia se výrazně zlepšila především u nefinančních podniků," uvedla ČBA.