Panevropský index FTSEurofirst 300 dnes vykazoval růst o 0,3 procenta na více než 1315 bodů. Za celý rok tak připisuje 16 procent, což je nejlepší roční výsledek od roku 2009, napsala agentura Reuters. Nejlepší roční zisk za čtyři roky letos zažívá také index předních akciových titulů z eurozóny Euro STOXX 50, který v tomto roce vykazuje růst o 18 procent.

Hlavní index pařížské burzy CAC 40 zakončil dnešní zkrácené obchodování růstem a za celý rok přidal 18 procent. Londýnský index FTSE 100 za celý rok přidal více než 14 procent. Solidní výkony mají za sebou i italský index FTSE MIB a řecký ATHEX Composite s celoročním ziskem 17 procent, respektive 28 procent, napsal list Wall Street Journal. Obě země přitom patří mezi státy eurozóny, které těžce zasáhla dluhová krize. Ta v minulých letech těžce dolehla i na Španělsko. Jeho akciový index IBEX však od začátku letošního roku připsal zhruba 21 procent.

Akciové trhy nadále čelí nebezpečí v podobě možného zvýšení výnosů dluhopisů nebo nárůstu cen ropy kvůli nepokojům na Blízkém východě. Mnoho investorů ale očekává, že postupné oživování globální ekonomiky bude v příštím roce nadále podporovat akciové trhy k růstu, píše Reuters.

Na nové rekordy se v tomto roce dokázal vyšplhat přední index německých akcií DAX. Za celý letošní rok už v pondělním obchodování připsal 25,5 procenta poté, co loni stoupl o zhruba 29 procent. Dalším evropským akciovým indexům ale k vrcholům z roku 2007 ještě zbývá dlouhá cesta, napsal Reuters. Dokládá to prý, že německá ekonomika v zotavování pokročila víc, než je tomu v jiných evropských zemích.

"Zisky byly v tomto roce docela solidní, ale ve srovnání s Wall Street, kde se obchoduje na rekordních hodnotách, má Evropa docela co dohánět, aby se dostala jen na hodnoty z roku 2007," sdělil podle Reuters nejmenovaný obchodník v Paříži.