Pražský dopravní podnik v případu figuruje jako poškozený. Papírové jízdenky mu dodávala společnost Neograph. V minulosti se spekulovalo o tom, že firmy napojené na Rittiga měly mít 17haléřovou provizi z každého prodaného lístku. Podle Nadačního fondu proti korupci to činilo sedm milionů korun ročně.

Jeden člověk je obviněný z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, další údajní pachatelé čelí obvinění z toho, že mu s těmito trestnými činy pomáhali. V případě prokázání viny jim hrozí až osm let vězení. Dvěma obviněným navíc kladou policisté za vinu i sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Žalobce Borgula ČTK řekl, že jeden z lidí stíhaných již dříve v související kauze dopravního podniku byl obviněn i tentokrát. "Je tam shodná osoba mezi těmi dvěma usneseními o zahájení trestního stíhání. K tomu můžu dodat, že ty dvě trestní věci byly spojeny v jednu," uvedl státní zástupce. Zda byl znovu obviněn právě Dvořák, ale odmítl komentovat. Sám Dvořák se k tomu také nechtěl vyjádřit. "Nevím, jak bych reagoval. Vždy, když jsem obviněn, to ví média dřív než já," řekl České televizi. Borgula dodal, že policie se zajímá i o další, zhruba pět let staré smlouvy pražského dopravního podniku.

Protikorupční fond dříve uvedl, že aby firma Neograph získala zakázku na dodání jízdenek pražskému dopravnímu podniku, musela v roce 2007 přistoupit na podmínku, že vztah mezi ní a dopravním podnikem bude zajišťovat zprostředkovatelská firma Cokeville Assets Inc. z Britských Panenských ostrovů. Té se prý společnost Neograph zavázala platit 17 haléřů za jeden lístek, ačkoliv za to nic nedostávala. Fond upozornil na to, že Cokeville Assets má uzavřenu konzultační a poradenskou smlouvu s lobbistou Rittigem, a že je tedy pravděpodobné, že koncovým příjemcem 17 haléřů za jízdenku byl právě on.

Dvořák již čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži v souvislosti s výběrovým řízením pražského dopravního podniku na prodej jízdenek ve vestibulech metra. Podle kriminalistů byla údajně předražená zakázka zmanipulována ve prospěch firmy Cross Point. Mezi stíhanými v této části kauzy je podle médií i bývalý radní pro dopravu Radovan Šteiner, exředitel úseku služeb dopravního podniku Tomáš Petana a jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc.

"Všechny věci, o kterých se mluvilo a z kterých jsem obviněn, jsou podloženy právními a znaleckými stanovisky, které jasně říkají, že nevznikla žádná škoda a vše bylo dle zákona o zadávání veřejných zakázek," řekl České televizi Dvořák.

Dopravní podnik hlavního města Prahy vypověděl smlouvu s firmou Cross Point loni na podzim. Jeho vedení se tak rozhodlo na základě trestního oznámení advokáta Václava Lásky, který pro nové vedení dopravního podniku prověřoval některé ze starších smluv. Dvořák původní obvinění odmítl s tím, že auditorská firma KPMG zakázku prověřila a ta byla v pořádku.