Světový divadelní unikát Oscara Wildea v pražské Jindřišské věži V nejvyšším jedenáctém patře, přímo pod gotickou klenbou Jindřišské věže v Praze, se nesou slova nabitá erotikou. Právě tady totiž trojice herců ničí bránice diváků v unikátním salónním představení. Kulisy pro hru Lordi, která pojednává o milostných úspěších a prohrách třech pánů, tvoří jen kamenné zdi, na kterých měly původně viset plakáty s vyobrazením marcipánových penisů. Ale nevisí... Proč se vlastně světová premiéra nedávno objeveného kousku od Oscara Wildea a Robbieho Rosse uvádí na tak malé scéně? A navíc slovensky? "Původně jsme představení chtěli hrát na Slovensku, takže existuje pouze slovenský překlad. Jenomže žijeme v Praze. A tak jsme se s kolegy nakonec rozhodli pro Prahu. Když jsem jednou večer šel kolem Jindřišské věže, vzpomněl jsem si, že se tam hrává divadlo. Zašel jsem se podívat a prostor mě nadchl. Domluvili jsme se s nájemci věže a hrajeme," vysvětluje slovenský producent, režisér a herec tohoto projektu Peter Serge Butko. Součástí divadelních kulis i propagace představení měly být i plakáty s pěti marcipánovými penisy. Nájemci věže, kteří mají objekt pronajatý od Pražského arcibiskupství, se ale obávali, že plakáty by se církvi nelíbily, a tak "penisovou propagaci" hercům zatrhli! "Píše se rok 2006 a my řešíme, že nelze vylepit plakát s pěti roztomilými pindíky z marcipánu," podivuje se Butko. A tak si roztomilý plakátek, který vytvořila Aňa Geislerová, kamarádka Butka, mohou návštěvníci koupit ve věži a prohlédnout doma. Stejně jako marcipánové minipenisy. Na vyžádání ovšem herci ukáží penisy i na pódiu! Alespoň Blesku je tedy ukázali!


Lordi loví aristokratky Světová premiéra hry proslulého anglického dramatika Oscara Wildea a jeho přítele Robbieho Rosse skutečně bere dech. Tři významní lordi, členové horní komory britského parlamentu, se pravidelně setkávají ve svém klubu ve věži na tajných schůzkách. Hrají spolu hru. Rozdělí si dámy ve svém okolí a pokoušejí se dostat je do postele. Na svých schůzkách si sdělují zážitky a přidělují si červené a černé body. Pak ovšem nastává dramatický okamžik, kdy jeden z lordů dostane zálusk na manželku svého šlechtického kamaráda. A hned je z toho parádní malér.
Hru našli náhodou Svobodomyslný dramatik Oscar Wilde začal na hře pracovat po svém propuštění z vězení, kde seděl dva roky za sodomii. Se svým kamarádem Robbiem Rossem rozpracoval schéma hry i dialogy, hru ale nestihli dokončit. Oba zemřeli ani ne v padesáti letech a rukopisy se ztratily. Náhodně je objevil při likvidaci pozůstalosti Rossova přítele Jonathana R. Prudeho neúspěšný francouzský literát Pasqualle Renia. Jeho mnohaleté úsilí zkompletovat hru zhatila v roce 1995 smrt. Na smrtelné posteli svěřil vzácné rukopisy svému synovci, Slovákovi Ivanu Remiášovi. Ten se svými přáteli dílo za šest let dokompletoval a přeložil do slovenštiny. A teď hra konečně oživla.