"Myslím si, že zemřela na citovou opuštěnost. Po čase začala pít, nakonec proto nemohla dělat divadlo a nebyl nikdo, kdo by se o ni postaral," řekla včera Blesku herečka Luba Skořepová.

"Neunesla stárnutí. Byla ten typ jako Slávka Budínová, který měl všechno v mládí. A když se na ni ve stáří všichni vykašlali, tak to prostě nezvládla," dodala jedna z bývalých kolegyň Jernekové v Národním divadle.

Tělo Kláry Jernekové bylo objeveno v sobotu v jejím luxusním bytě na Smetanově nábřeží. "Sousedka nám oznámila, že už ji dlouho neviděla, a jelikož byly informace, že je v domě, a hrozilo prodlení, vnikli policisté za účasti svědků do jejího bytu. Tam zjistili, že je Klára v bytě a nejeví známky života. Byl přivolán lékař, který konstatoval smrt a nařídil pitvu," řekla Blesku mluvčí pražské policie Iva Knolová.

"Byla neuvěřitelně hodná a důvěřivá. Hlavně v citových věcech. Spousta lidí využívala až zneužívala její velkorysosti a důvěry. Měla i přítele, ale ten ji jen citově vydíral a bral si od ní peníze, které jí nikdy nevrátil," vzpomíná Skořepová. Proměna ze svůdné blondýnky ve stárnoucí a uvadající paní, úbytek rolí a rozpad rodiny, možná i to vedlo k jejím častým depresím. "A ty zaháněla právě vodkou, často v kombinaci s rohypnolem. Sama jsem jí ho několikrát kupovala. Posledních deset let si tak v alkoholovém opojení "léčila" pád z hereckých výšin a strmý ústup ze slávy," přiznala nám jedna z hereččiných přítelkyň. "Přátelé se ji pokoušeli přimět, aby pití nechala. Bezúspěšně.

Musela by jít dobrovolně do léčebny, ale k tomu ji nikdo nepřinutil. Nakonec pila tajně a tvrdila, že už nepije. Hrála jsem s ní v Pašijích, ale protože pořád holdovala alkoholu a nepamatovala si texty, nakonec s ní Národní divadlo ukončilo zaměstnanecký poměr," ohlíží se Skořepová. Podle ní i dalších hereckých kolegů žila Klára Jerneková opuštěně a poslední měsíce už nevycházela z bytu ani nepřijímala návštěvy.

"Před půlrokem upadla a zlomila si nohu v kyčelním krčku a od té doby se jí špatně chodilo," řekla nám jedna ze sousedek. Údajně ji moc nenavštěvoval ani její syn, herec Filip Čáp. "Když se Klářin muž Josef Čáp odstěhoval k operní pěvkyni Gabriele Beňačkové, Filip žil spíš s nimi," potvrdil nám rodinný přítel, podle něhož vztahy mezi Jernekovou a jejím synem nebyly zrovna ideální.

"Několikrát jsem mu říkala, že by měl za mámou víc chodit," připojuje se Skořepová. A přitom právě Jernekové jediný syn bude zřejmě univerzálním dědicem. "Klára neměla o peníze nikdy nouzi. Potrpěla si na luxus, nosila norkové kožichy a brilianty. Zůstal po ní krásný byt na Smetanově nábřeží, který má hodnotu asi dvanáct miliónů korun a nacházejí se v něm starožitnosti, vzácné obrazy i perské koberce. Dále restituovala a prodala dům na Vinohradech a za Prahou měla statek s rybníkem," vypočítává jedna z kamarádek Jernekové.

"Nic vám neřeknu," reagoval však včera na náš dotaz sám Filip Čáp a rychle zavěsil. Pohřeb Kláry Jernekové se uskuteční v úterý 12. srpna, přesně v den jejího svátku, ve Strašnickém krematoriu.

Klára Jerneková (1945 - 2003)
Populární divadelní a televizní herečka. Otec režisér Karel Jernek, matka herečka Jiřina Stránská. Začínala v Divadle E. F. Buriana a od roku 1966 byla členkou činohry Národního divadla (Divoké kachny, Radúz a Mahulena, Lucerna, Sáňky se zvonicí). Poslední rolí Jernekové byla matka Markétky v Krejčově inscenaci Goethova Fausta. Jerneková si zahrála v řadě filmů a televizních inscenacích a svůj hlas propůjčila hlavní postavě animovaného filmu Walta Disneye Sněhurka a sedm trpaslíků. Televizní diváci ji znají jako Princeznu Pampelišku v inscenaci Kvapilovy básnické pohádky a naposledy účinkovala v seriálu Hotel Herbich.