Chelsea zná svého ženicha Marca Mezvinského z dětství. Bankéř je synem bývalého člena amerického kongresu. S Chelsea se potkali ve Washingtonu. Oba studovali na univerzitě ve Stanfordu. Zasnoubili se v listopadu loňského roku.

Chelsea ani její budoucí manžel nechtějí veřejně mluvit o svých svatebních plánech. Podobně na tom jsou i nevěstiny rodiče Clintonovi. Na veřejnost se ale přece jen dostaly nějaké informace.

Přísně tajné

Původně nebylo známé místo svatby. A to i přes to, že svatba dcery bývalého amerického prezidenta bude v Americe společenskou událostí. Místo se dlouho tajilo.

"Organizátoři budou každého osobně kontaktovat týden dopředu, a tak se dozví, kde se svatba uskuteční," řekl blízký zdroj pro New York Magazin.

Místo pro boháče

Svatba se uskuteční asi tři hodiny od města New York na usedlosti bývalého amerického milionáře a plukovníka Johna Jacoba Astora IV. v Rhinebecku, který zemřel při potopení Titanicu. V roce 1902 ji postavil architekt Stanford White. Panstvo se pyšní halovým tenisovým kurtem a velkým bílým mramorovým bazénem.

Nyní patří blízké spolupracovnici Clintonových Kathleen Hammer. Malé historické místo je také oblíbeným víkendovým místem bohatých Američanů a na panství často jezdí Clintonovi na dovolenou či politickou schůzku.

Podle portálu radaronline.com do Rhinebecku už začali přicházet první svatební dary. Při této příležitosti začali už i přípravy. Novinářům se podařilo vyfotit i připravovaný svatební stan. Podle informací získaných médii by celá svatební paráda měla dosáhnout částky pět milionů dolarů (skoro jedna miliarda korun). Z toho jen květiny budou stát dvě stě padesát tisíc dolarů (skoro pět milionů korun).

"Nemyslím si, že by někdo od dob svatby Patricie Bizon vzbudil takovou pozornost. Rozhodně to bude největší svatba roku," tvrdí Donnie Brown, známá americká svatební poradce.

Svatba století?

Lidé žijící v Rhinebecku svatbu neoznačili jako svatbu roku, ale jako svatbu století! I přestože je přísně utajovaná. "Všechno se drží v tajnosti. O detailech nemluví městský šerif ani policisté," řekl pro americká média starosta města Tom Trajdy.

Podle mluvčí Bílého domu, Sheryl Gay Stolberg, půjde o malou svatbu. Mělo by se jí účastnit na pět set hostů.

Chelsea přijdou podpořit známé tváře

Mezi nimi nebudou chybět zvučná jména z oblasti politiky, byznysu a uměleckých kruhů. Obřadu se zúčastní i americký prezident Barack Obama (49) s manželkou nebo nejvlivnější americká celebrita a moderátorka Oprah Winfrey (56). Prezident USA do Rhinebecku dokonce z Newburgu popluje po řece Hudson na lodi Marine.

Mezi dalšími slavnými pozvanými jsou i zpěvačka Barbara Streisand (68), režisér Steven Spielberg (64) či blízcí lidé z Clintonových kruhů jako bývalý Clintonův poradce Harold Ickes, finančník Terry McAuliffe, bývalý britský premiér John Major, historička Doris Kearn Goodwin či mediální magnát Ted Turner. Mnozí z nich jsou osobní přátelé a sponzoři Clintonových.

Jejich jedináček Chelsea trvala na tom, že musí vědět o každém pozvaném. Dva lidé, kteří definitivně na svatbu nepřijdou jsou významný americký politik a bývalý viceprezident Al Gore s manželkou. "Gorovi na svatbu nepřijdou," potvrdila mluvčí Bílého domu pro New York Daily News.

Svatební šaty od přítele

Dlouho se spekulovalo o šatech nevěsty. Ještě v únoru Hillary Clinton přiznala, že je ještě nemá vybrané ani nevěsta. "Pracuje se na tom," dodala. Podle nejnovějších informací by však Chelsea měla mít na sobě šaty z dílny známého návrháře Oscara de la Renta, který je přítelem a oblíbeným designérem její matky.

Šťastný otec, nervózní matka

"Moje dcera je šťastná. Mám rád a obdivuji svého budoucího zetě, tajže nemůžu být šťastnější," řekl Bill Clinton, který se proslavil svou sexuální aférou se stážistkou Monicou Lewinsky, pro CNN. „Nebudu plakat. Není to o mně, ale o ní,“ dodal.

Rodiče Clintonovi ale přiznali, že nervozita u nic doma narůstá. Chelsea dokonce svému otci před několika měsíci nařídila dietu, aby na svatbě vypadal lépe.

Když se Hillary Clintonové v CNN ptali, jestli je těžší vyjednávat s Blízkým Východem nebo plánovat svatbu, s úsměvem odpověděla: "Řekla bych, že je to remíza." A i když má náročný pracovní program, jako správná matka se poctivě stará i o svatební plány.

Zatkli dva novináře

Přípravy na svatbu provázejí i skandály. Policie totiž zatkla dva norské novináře, kteří se snažili vyfotit panství, kde se má svatba konat. Hrozí jim patnáct dní vězení a pokuta. Panství je přísně kontrolované policií, která zároveň spolupracuje s tajnou službou.

Šéfredaktorka norského magazínu považuje postup policie za přehnaný. Její noviny ale údajně pokutu zaplatí.