Přitom dosavadní rekordní celková částka, kterou v předchozích ročnících plesu získali pořadatelé díky aukci, činila 745 000 korun. Hlavními hosty 12. ročníku Plesu v Opeře byli ruská primabalerína Julija Machalinová a právě finský pilot Formule 1 Häkkinen.

„Jsem jeho velký fanoušek, ale ta kombinéza je vůbec první věc do sbírky Häkkinenových věcí,“ řekl Blesk.cz šťastlivec Jindřich Nádvorník. Ten po napínavé bitvě o drahocenný kousek zaplatil v dražbě milion korun. „Byl bych ochotný jít ještě víš. Na milion dvě stě tisíc, to by byl můj strop,“ dodal. Nádvorník byl ze svého úlovku nadšený, o to víc, když mu moderátor večera Leoš Mareš oznámil, že jako bonus získává vstupenku na prestižní závod Formule 1 Gran Prix Monaco, který se pojede v květnu. „Nikdy jsem v Monaku nebyl a na živo Grand Prix neviděl, moc se na to těším,“ usmíval se nadšeně.

Tématem plesu konaného ve francouzském duchu se stalo umění žít (savoir vivre). Tomu odpovídala volba občerstvení i hudba Camilla Saint-Saënse a Jeana-Baptista Lullyho.

Video
Video se připravuje ...

Dražba kombinézy Miky Häkkinena. Tereza Kühnelová, Lukáš Červený

Pořadatelé letos poprvé v tématu plesu nevybírali z oblasti výročí z vážné hudby ani mezi žádnými osobnostmi. „Chtěli jsme se vrátit do Francie, která je v podstatě kolébkou plesu v opeře, protože před třemi sty lety v roce 1715 tam Ludvík XV. poprvé otevřel Operu pro pořádání plesů.

„Také nám přišlo, že se ‚umění žít‘ k plesu hodí, tak jak to Francouzi chápou – tedy vybírat si v životě to nejlepší, vzdělávat se, pracovat na sobě a pomáhat žít dobrý život,“ řekla ČTK ředitelka Plesu v Opeře Zuzana Vinzens.

Významní hosté se od vchodu museli prodírat špalírem fotografů a dalších zástupců médií. Slavný závodník Häkkinen dorazil se svojí českou partnerkou Markétou Remešovou Kromotovou.

Ta si oblékla modré šaty se stříbrnými doplňky. Tereza Maxová dorazila v černobílých šatech a s vlastními šperky, které jí věnoval manžel za porod dcery Miny.

Video
Video se připravuje ...

Podivný šat Kynychové na plese: Trikot s růžovým šifonem? Thomas Kruchina,Petr Soukup

Fotogalerie
26 fotografií