Není pochyb o tom, že shledání s vlastními dětmi v posledním dílu Výměny manželek vůbec nedopadlo podle představ zúčastněných matek. Jenže ani Andrea (34) ani Kristýna (23) nejspíš netušily, co jejich dočasný odchod může v psychice jejich dětí napáchat. 

Andrea byla zklamaná, když její děti nejevily předpokládanou příchylnost. „Čekala jsem, že mi syn vběhne do náručí, ale on mě vůbec nechtěl. Probrečela jsem kvůli tomu dny,“ přiznala TV Nova, jenže podle mínění psychiatra je podobná reakce předvídatelná. „Ty děti se obrní, když matka odejde," vysvětluje Cimický. Mnohem hůř ale podle něj Výměna matek mohla dopadnout pro malou Jolanku a Pepíka. 

Je to trochu, jako by matka umřela

Je třeba si uvědomit, že děti ve věku okolo 4 nebo 5 let právě začínají vnímat smrt. Absence matky u něj může vyvolat úzkostné stavy. Navenek nemusí být nic patrné, ale vše se do dítěte může uložit," řekl Blesku psychiatr Jan Cimický. Podle jeho mínění se u dětí, které pociťují silnější příchylnost k matce, může zážitek z tohoto věku uložit na celý život. 

Děti se nechtěly přivítat nejen s Andreou, ale ani s psychicky vyčerpanou matkou Kristýnou. Když přišla domů a sedla si na sedačku, děti se do obýváku vplížily se zaraženým výrazem a ke své matce se vůbec neměly. Naopak syn Pepík začal plakat. „To si děláte p*del, že ke mně nejdete?“ byla z toho v šoku Kristýna.  

Děti jsou zralejší než rodiče

Zvlášť kriticky se Cimický vyjádřil o vulgárních a vypjatých scénách, k nimž během pořadu dochází. Zatímco děti se snaží držet, nezrale se podle psychiatra často chovají jejich rodiče. „Výčitky a nezralé reakce rodičů vůbec vyvolávají v dětech zmatky,“ konstatuje psychiatr. „Dítě by mělo být prioritní. Když rodiče své problémy v pořadu přenášejí na ně, zasloužili by... potrestat," dodal Cimický.

 Video: Výměna manželek: Pavučiny, špína a znečištěná toaleta!

Video
Video se připravuje ...

Výměna manželek: Pavučiny, špína a znečištěná toaleta! TV Nova

 

Fotogalerie
46 fotografií