Nápad natočit film o 11členné rodině Mlčochových, kteří své děti vychovávají v maringotkách a žijí jako v 19. století, nosila dokumentaristka Eva Tomanová v hlavě dlouhých deset let. O rodině natočila v minulosti už dva menší dokumenty.

Rodina se dostala do podvědomí českého národa před čtyřmi lety, kdy Interpol půl roku hledal jejich dceru Perlu (12), která byla údajně nemocná a bez léků měla zemřít. Nakonec se ukázalo, že žila s rodinou ve Španělsku a je zdravá.

Celovečerní film Tomanová točila pod taktovkou hlavy rodiny, Petra Mlčocha. Jak manželka, tak děti se mu musí ve všem podřídit. Vlastně ani nic jiného neznají. „Ve filmu se třeba Simona ptá Petra, jestli může nastoupit do auta. Petr rozhoduje naprosto o všem a nikdo to nezpochybňuje,“ prozradila Tomanová v rozhovoru pro týdeník Téma.

Děti mají vadu řeči

Už přes dvacet let žije rodina ve třech propojených maringotkách na šumavské louce. Velmi často ale odjíždí do Španělska, kde žije v chatrči. „Řeší tak nepohodlí v zimě a také se tím vyhýbají povinné školní docházce,“ vysvětluje dokumentaristka s tím, že děti neumí moc verbálně komunikovat s okolím a některé mají vadu řeči. Děti se prý učí doma, do školy chodí jen na přezkoušení.

Manželé Mlčochovi bohužel potlačují i talentový rozvoj dětí. „Je absurdní, že jakmile Mlčochovi vidí, že některé z dětí je talentované jedním směrem, snaží se ty vlohy potlačit a rozvíjet ho naopak jiným směrem. Schválně vedou děti ke komplexnosti,“ lituje Tomanová. Syn Prokop má totiž podle učitele hudby geniální sluch a nejstarší dcera Dorota prý už v pěti letech přečetla Babičku. Dnes ale žije s vlastními dětmi stejným způsobem jako její rodiče.

Nejstarší syn chtěl utéct

Ač děti neznají nic jiného, od rodičů nikdy nedostaly dárky a nosí oblečení podobné tomu z 19. století, nepůsobí nešťastně. I tak se ale čas od času někdo vzepře. „Nejstarší syn Kašpar se před pár lety pokusil utéct. Ve filmu se ho ptám, proč to udělal, jestli se mu tam nelíbilo, a on mi vlastně nebyl schopný odpovědět. Asi cítil potřebu se osamostatnit, ale neměl žádnou podporu,“ říká autorka snímku.

Zároveň si dovolila tipnout, že další z dětí, kdo se možná jednou vzepře, bude dcera Perla. „Už teď je hodně po otci, ale zároveň vyznává jiné hodnoty než ti ostatní. Sourozenci se jí třeba smějí, že sní o domě s koupelnou a se splachovacím záchodem, tedy o věcech, které rodina vůbec nepovažuje za důležité,“ šokovala režisérka.

Film Stále spolu měl premiéru včera a Tomanová už teď ví, že jsou diváci z jejího dokumentu nadšeni. Z otce Petra ovšem méně. Tomanová se snažila rodinu zachytit v jejím přirozeném prostředí, což se jí povedlo.

Fotogalerie
8 fotografií