Mezi Janem Hrušínským coby principálem pražského Divadla Na Jezerce a hercem Michalem Dlouhým se rozhořela válka o peníze. Hrušínský prý dokonce představení Válka Roseových, do něhož investoval bezmála tři čtvrtě milionu, musel kvůli Dlouhému stáhnout. „Po dvou letech Michal Dlouhý vystupňoval své finanční požadavky do výše, která byla nereálná,“ postěžoval si Hrušínský. Dlouhý tvrdí, že jen chtěl, co mu patřilo.

Michal Dlouhý, který jinak patří k herecké špičce, nadělal prý hostováním na Jezerce zlou krev. A nejenom náhlými a neuskutečnitelnými finančními nároky, které nešlo splnit. Nezapadl ani mezi své kolegy. Přitom Hrušínský Dlouhého už dopředu do divadla příliš nechtěl, jako by něco zlého tušil. „Když přišel režisér Ondra Sokol, že ve Válce Roseových bude hrát Dlouhý, oponoval jsem mu s tím, že jsem Michala viděl jako Othella a že se mu lidé ve vypjatých chvílích smáli,“ prozradil dokonce Hrušínský v knize Divadlo s rodokmenem.

Fotogalerie
2 fotografie

Tolik mu nechutná kauza s Dlouhým leží na srdci, že ji dal i do knížky. „Dlouhý přinesl do divadla negativní energii a nakonec strhl k nespokojenosti i dva kolegy z téže inscenace. Šlo to tak daleko, že oba herci dostali ode mě výpověď,“ dodal Hrušínský. Problémy nakonec vygradovaly tím, že modrooký představitel pana Rosea zatoužil po větším honoráři. „ Výše byla neúnosná. Michal pak bez důvodu vypověděl smlouvu,“ řekl principál Hrušínský. Dlouhý na to má trochu jiný názor.

„Požadavek byl úměrný tomu, za kolik Jan Hrušínský prodává představení mimopražským divadlům,“ řekl Blesku herec. „Nám pak tvrdil, že se drží standardu,“ dodal Dlouhý. Divadlo Na Jezerce má na Válku Roseových zakoupena autorská práva a nastuduje ji zřejmě znovu. „Na Jezerce hraje více než šedesát skvělých herců, kteří patří k herecké špičce, a spolupráce s nimi funguje skvěle,“ uzavřel kauzu Hrušínský. Michal Dlouhý by už stejně na Jezerku nešel. „Jedině, pokud by tam nebyl pan Hrušínský,“ řekl herec Blesku.