Nejzděšenější z Neckářova stavu byla jeho manželka Jaroslava. Ta se obrátila na švagra Jana Neckáře. „Hele, tvůj brácha se mi nelíbí. Nespí, pořád se všude zamyká a stále někam telefonuje, volala mi úplně vyděšená Jarka,“ vzpomínal Jan Neckář.

Neckář: Sledují mě a zastřelí

Nejhorší obavy, že bratr není v pořádku, se mu potvrdily dalším telefonátem. To už volal sám Václav. „Bylo to o půlnoci. Varoval mě, abych nikam nevycházel. Že nás prý sledují a zastřelí,“ doplnil.

„Bylo jasné, že začal trpět psychózou,“ dodal jan Neckář. Jako první navštívili s bratrem obvodní lékařku. „Když ho viděla, rozhodla, že musí okamžitě na psychatrii, kde si ho nechali. Dostal se do stavu, kdy byl úplně mimo,“ svěřil Jan Neckář. „Byl jsem pod velkým tlakem,“ souhlasil Václav. „Vypadalo to, že mě chtějí zničit.“

Co je to paranoidní psychóza

To, co postihlo Václava Neckáře, přesně odpovídá charakteristice paranoidní psychózy. „Postižený je přesvědčen o něčem nereálném, například o spiknutí proti své osobě. Tato mylná přesvědčení se nazývají bludy a cílem léčení není pacienta bludů zbavit, ale naučit ho, aby se podle nich neřídil,“ vysvětlil MUDr. Jiří Jungmaier. V případě Václava Neckáře se to lékařům podařilo.

Fotogalerie
2 fotografie