V příběhu Richarda Müllera nechybí snad vůbec nic – velká láska, možná ještě větší nenávist, nevěra, odpuštění, drogy, sláva, ale i pád na samé dno a také několik okamžiků, kdy Müllera od smrti dělil jen pověstný krok.

Fotogalerie
5 fotografií

Vždyť jen Richardův vztah k jeho slavným rodičům připomíná antickou tragédii. Zatímco k mamince, herečce Elišce Müllerové, ho poutá hluboká láska, s otcem, slavným hercem Vlado Müllerem, který se proslavil například rolí hajného Horyny v seriálu Přátelé zeleného údolí, více jak dvacet let až do jeho smrti téměř nepromluvil.

"Měl jsem velmi silný vztah s mámou, až intimní. S mámou jsem dokázal mluvit i o věcech, které bych otci nikdy neřekl. Nikdy se mnou neřešil ani chlapské věci! Když jsem dospěl a otec od nás odešel, já jsem to akceptoval a od tehdy jsem se s ním téměř vůbec neviděl," popsal nevyrovnaný poměr k rodičům sám Müller.

S otcem se nestihl usmířit ani před jeho smrtí. "Nikdy nezapomenu na poslední setkání s otcem v nemocnici. Seděl tam člověk, který zhubnul třicet kilo, byl pokorný a ochotný poslouchat i jiné lidi. Úplně jiný člověk než ten, kterého jsem znal celý život. Oba jsme byli dvě stejně tvrdohlavé palice. Já jsem chtěl rovnocenného partnera pro diskuze, no, první krok neudělal žádný z nás," litoval po otcově smrti zpěvák.

Ten svou hudební kariéru odstartoval v roce 1984 na Bratislavské lyře. A ač jeho přednes už tehdy způsobil senzaci, vyhrát prestižní slovenskou hudební soutěž se mu podařilo až v roce 1989. Zatímco v oblasti hudební znamenají pro Müllera 90. léta nejsilnější období, v osobním životě začínají pomalu na povrch probublávat umělcovy démoni. Začíná se mu hroutit manželství s bývalou televizní moderátorkou Soňou Müllerovou, objevují se první deprese a také první nekonečné mejdany na drogách.

Nejtemnější období Müllerova života pak přichází na přelomu tisíciletí. Pod vlivem drog zcela ztrácí pojem o realitě. Na jednom z koncertů se například celý svlékne před publikem donaha, na jiném se ptá hostů, zda někdo z nich s sebou nemá náhodou pervitin, který by mu mohl poskytnout.

Když už se zdá, že zdevastovanému Müllerovi nemůže nikdo pomoci, objevuje se v jeho životě zpěvačka Iva Bittová. „Iva se zjevila jako anděl. Pomohla mi v nejtěžším období života,“ přiznává Müller. Přesto jejich vztah nevydrží. Müller mezi tím oznamuje ukončení své kariéry. To je podmíněno nejen stále sílícími depresemi, ale i velkými zdravotními problémy. Ty vyvrcholí zástavou srdce, během které dělí Müllera od smrti jen vteřiny.

Novou cestu na vrchol pak Müller začíná zhruba před dvěma lety. Vrací se na koncertní pódia a přes počáteční skepsi a rozpaky potvrzuje, že je stále zpěvákem středoevropské extratřídy. Výrazně zklidňuje svůj životní styl, za čímž stojí i jeho nová přítelkyně, vysoce postavená manažerka v reklamní agentuře Ogilvy, Češka Vanda Wolfová.

Müller zase začíná skládat a koncertovat. Vyhráno ale rozhodně nemá. Stále bojuje se svou maniodepresivitou, nadváhou, která s sebou přináší další velké zdravotní komplikace, ale i nedůvěrou okolí, které podobných vzestupů už v jeho životě zažilo několik. A vždy po nich následoval velmi příkrý pád!