Díky komedii století S tebou mě baví svět se z Jany Šulcové stala nezapomenutelná herecká legenda. V 80. letech šla z fi lmu do fi lmu, a protože se nevyhýbala nahým scénám, stala se i sexuálním symbolem své generace. Dnes je ovšem dvaašedesátiletá herečka k nepoznání. Může za to především hodně nevydařená plastika očních víček, která herečce úplně změnila výraz obličeje. A také krutý životní osud, který se s oblíbenou herečkou vůbec nemazlil.

Fotogalerie
8 fotografií

Rozvod mě srazil na kolena

„Když jsem se rozvedla s Oldřichem Víznerem, měla jsem osm let deprese. Bylo mně v té době čtyřicet, měli jsme dospívající dcery a odešla jsem od divadla, už to samo o sobě bylo na sebevraždu. Byla jsem u nejlepšího psychoanalytika, ale nepomohl mi. Člověk si čas po rozchodu musí odžít,“ přiznává herečka v rozhovoru pro Blesk pro ženy.

V té době Šulcová také propadla démonu jménem alkohol. Nakonec ho porazila, ale pití si vybralo krutou daň v podobě zničené slinivky. „Právě kvůli té slinivce už dvanáct let alkohol vůbec nepiju,“ tvrdí herečka. Ovšem nelehké situace jí připravili i další muži v jejím životě. „Po rozvodu jsem měla milence, kteří by ani na mučidlech nepřiznali, že jsme spolu měli románek, a nepřiznám to ani já. A ti, co nejvíc křičí, že se mnou něco měli, ti lžou. Hodně mužů mě milovalo, ale hodně z nich mi taky omezovalo život. Člověk není okroužkovaný holub ani balík, aby někomu patřil. Nemít kamarádku je horší než nemít chlapa,“ vysvětluje Šulcová.

Se svým typickým nadhledem dnes hodnotí i dobu, kdy byla považována za sexuální symbol. „Prosím vás, pro mě sexuální symbol znamená obrovská ňadra, což já jsem nikdy neměla. S nahými scénami jsem měla strašné problémy, nicméně věděla jsem, že jsou v té chvíli v příběhu důležité. Od všech těch hezkých i špatných událostí uplynulo už dvacet let. Žiju přítomností, starám se o zahrádku, ráda vařím, miluju svoje dcery, mám vnoučata. Miluju i svou profesi, lidi v souboru Háta, se kterým jezdím už deset let,“ optimisticky uzavřela své vyprávění o nepříjemných věcech Šulcová.

Žije ve filmové vile

Ačkoliv se Jana Šulcová nenarodila v herecké rodině, k prknům, která údajně znamenají svět, ji to táhlo už od dětství. Už jako malá holka si se svým bratrem založila loutkové divadlo. Na gymnáziu pak zase hrála hlavně se svým spolužákem Vítězslavem Jandákem. Proto se nikdo nedivil, že byla přijata na DAMU a ještě během studií se stala členkou Městských divadel pražských.

Na škole pak ve svém ročníku potkala i osudového muže svého života – Oldřicha Víznera. Za toho se provdala a porodila mu dvě dcery. Herecký vrchol zažila Šulcová v 80. letech, kdy šla z role do role. Megaúspěch zaznamenala především jako Kateřina Horáková ve filmu Marie Poledňákové S tebou mě baví svět. Jak úspěšná byla pro Šulcovou osmdesátá léta, o to větší životní propad ji postihl v průběhu let devadesátých.

Všechno odstartoval rozvod s Víznerem, po kterém herečka na dlouhé roky propadla závislosti na alkoholu a antidepresivech. V roce 1992 navíc musela nuceně opustit Městská divadla pražská, čímž jako herečka na dlouhé roky zcela zmizela ze scény. Závislost na alkoholu ji málem zabila. Nakonec svůj boj s tímto démonem odskákala jen doživotně zničenou slinivkou. Po roce 2000 získala několik menších rolí ve filmu, televizi i v divadle, ale její kariéra je už jen odleskem její bývalé slávy. Šulcová teď žije ve vile, která si zahrála i v jejím nejslavnějším snímku S tebou mě baví svět, a stará se o svá vnoučata.