Vážený pane Špačku, z Vašich knih i televizního seriálu velmi často čerpáme návod, jak se správně chovat v různých situacích. Ráda bych, abyste mi poradil s následujícím problémem, protože jsem se s jeho řešením nikde nesetkala. Pokud potřebuji po jídle v restauraci využít párátka, bývá mi ještě před dokončením "očistné kůry" odnesen talíř, a to i v nejlepších restauracích. Pak nastává otázka - kam s použitým párátkem? Vzhledem k tomu, že navštěvuji převážně nekuřácké restaurace, nebývá na stole popelník. Ani ten k tomuto není určen, ale bylo by to určité řešení. Dávat použité párátko do cizího talíře je nepřijatelné stejně tak, jako jej házet pod stůl. Nejčastěji jej tedy odnáším s sebou domů, ale nemyslím, že je to správné řešení. Děkuji (Hana) 
Párátko u stolu NEPOUŽÍVÁME. Už Guth-Jarkovský píše: raději se odebereme do ústraní a tam učiníme potřebné. Ať si zakryjeme ústa sebelépe, každý bude vědět, co děláme, že se šťouráme v zubech, a to u stolu opravdu nemusíme. Na toaletě si pak zuby vyčístíme se vší důkladností.
Dobrý den, pane doktore, mám konkrétní dotaz. Občas doprovázím svého muže na společenské akce na univerzitě, kde učí. Podávám jako žena proděkana ruku děkanovi či dalším výše postaveným hodnostářům první já, nebo oni mně? Zpravidla to nějak vyplyne ze situace a k žádným trapným prodlevám nedochází, ale stejně bych si raději byla jista vhodným postupem.  (Jitka) 
Na společenských akcích se řídíme principem žena-muž. Vy nejste ve pracovněprávním vztahu k děkanovi, nejste na pracovišti, proto je podání ruky na Vás.
Dobrý den pane Špačku, mohu nabídnout starší osobě, aby mě tykala, aniž bych tím myslel, že chci tykat i já jí?  (Mr.Remy) 
Ano, např. asistentka svému šéfovi, ale musí to zřetelně říct, aby nevzbudila dojem, že nabízí tykání tak, jak je obvyklé, reciproční, oboustranné.
Dobrý den, jak je to v případě nabídnutí tykání, když je žena mladší a muž starší? A kdo má přednost - ten kdo z budovy vychází nebo kdo do ní vchází? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den. (Jitka) 
U dospělých lidí nezáleží na věku, tedy tykání i staršímu muži navrhuje žena. Přednost má ten, kdo vychází, i když gentleman dá přednost vstupující ženě, asi jako řidič na křižovatce, i když má přednost, pokyne protijedoucímu vozidlu, že může odbočit
Dobrý den. Jsem korpulentnější postavy. Co je dle dnešních společenských a business standardů více odpovídající "normám" a etickým pravidlům: 1) snažit se tloušku maskovat volným oblečením, saky, větším oblečením, nebo 2) přiznat barvu, že jsem tlustý a klidně si vzít přiléhavé tričko??? Třeba Halina P. si ze své postavy udělala image. Díky (Michal) 
Dal bych přednost maskování obezity s ohledem na své okolí. Okázale vystavovaná tloušťka je běžná v Americe, v Evropě pereferujeme zdravý životní styl, sportovní typy, eleganci.
Dobrý den, je pravda, že pásek u pánských kalhot se zapíná na druhou dírku? Díky za odpověď. (Jitka) 
Ano, zbytek pásku nemá být zbytečně dlouhý ani krátký, takhle to vychází akorát, ale právě na tohle bych tak přísný nebyl...
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na správné používání titulů, především Ph.D.. Pokud má někdo titul Ing. z techniky a za jménem má ještě Ph.D., oslovuje se "pane doktore" nebo "pane inženýre".? Jaký je potom rozdíl v oslovování u titulu Ph.Dr., kdy je dotyčný doktor filozofie? Děkuji za odpověď. (Věra Nosková) 
Titul Ph.D. stojí za jménem, oslovujeme ale tituly, které stojí před jménem, tedy pane inženýre, pane doktore (míněn PhDr.), Titul Ph.D. k oslovení nemůžeme použít, i když nemá-li nositel jiný titul, můžeme to udělat. Pravidlo ale říká, že oslovujeme jen tituly před jménem.
Dobrý den pane Špačku, díky za to, že když vás vidím a slyším, mám pocit, že slušné a kultivované chování ještě žije. Bohužel, pro někoho je to strojenost, ale ta současná "přirozenost" je smutná. Zdraví Katarína z Popradu (Katarína) 
Máte pravdu, oboje by mělo být v rovnováze. "přirozenost", která zavání buranstvím, je stejně nepříjemná jako škrobená strojenost a snobismus. Nejlépe je znát pravidla, chovat se podle nich, pak se můžeme chovat přirozeně a uvolněně.
Pane Špačku, zajímalo by mě z vašeho soukromí jaký postoj jste nakonec zaujal ke svému homosexuálně orientovanému synovi? (Daniel) 
Ne nakonec, ale od počátku jsem to bral jako fakt, se kterým jsem se okamžitě smířil. Je to genetický vklad, a kde by se v něm vzaly tyto geny než od jeho rodičů nebo prarodičů? Je spokojený, žije v trvalém s bezvadném vztahu, dělá skvělou práci (naposledy natočil film úspěšný Pouta), všechno je o.k. bez ohledu na jeho orientaci.
Vážený pane Špačku, je krásné to, co děláte pro ostatní. Málokdo se již chová "slušně", natož dle "etikety". Přeji mnoho úspěchů v profesním i osobním životě. Jen tak dále. S pozdravem Tom S. (Tom) 
Ne ne ne, není to tak! Naopak, chování mezi lidmi se rapidně zlepšuje, věřte mi, sleduji to pečlivě, nepropadejte pesimismu, protože jste ráno viděl v tramvaji, jak kluk neuvolnil místo starší paní. Dívejte se pozorně, během týdne uvidíte destkrát, jak chlapec uvolní místo. Jenže samozřejmosti si neukládáme do paměti, kdežto křiklavé případy ano. Vzpomeňte si, jak vypadal podnikatel na počátku 90. let: bílé ponožky, fialové sako... A podívejte se na dnešní mladé manažery: perfektní obleky, kostýmky, dokonalé boty, kravaty, ani byste je nerozeznal od jejich vrstevníků v Miláně, Paříži nebo Londýně. Buďte optimista, Tome!
Dobrý den, často Vás vídám na fotografiích z různých společenských akcích. A nedávno i v přítomnosti slavné herečky Zlaty Adamovské. Jaký je Váš názor na tuto ženu? Děkuji za odpověď. Přeji prima den. (Pavel) 
No, moc často to není, ale párkrát do měsíce se musím někde ukázat, abych se podíval, jak se společenský život vyvíjí k lepšímu. Zlata je skvělá a mimořádná žena, nesmírně pracovitá, chytrá, vtipná, společenská, má všechny dobré vlastnosti.
Dobrý den,chci se zeptat jak dlouho člověku trvá než se začne takto kultivovaně chovat aniž by nad tím musel přemýšlet a hlídat se? (Lenka) 
Začnete-li brzo, bude to hned. Čím je člověk mladší, tím rychleji si osvojuje návyky a zvnitřňuje je. Dnes máte mnoho příležitostí praktikovat společenská pravidla, společenský život je mnohem bohatší, než býval. Na trhu je dostatek knih, ve kterých můžete hledat poučení (doporučil bych Vám nějakého dobrého autora...).
Vážený pane Špačku, jste velmi charismatický muž, pro mne absolutní ztělesnění elegance, šarmu a gentlemanství.Pokud by jen polovina mužů, měla chování jako Vy, bylo by na světě velmi pěkně :-) Přeji Vám hodně zdaru a úspěchu v soukromém i pracovním životě.Vaše fanynka (Jitka Valentová) 
Děkuji, teď se trochu červenám a jsem v rozpacích. Přeji Vám hodně takových mužů, o jakých píšete, ve Vašem okolí.
Dobrý den, zajímalo by mne, jaké je pořadí společenské významnosti - stáří, post, pohlaví. Například pokud se sejde mladá žena s výrazně starším mužem, kdo podává první ruku, když oba jsou společensky významnější v určité oblasti. Či pokud podá ruku žena jako první či nabídne tykání (podle zavedených zásad nesprávně) svému šéfovi, zda se jedná o zásadní prohřešek proti etiketě. Děkuji velice za odpověď. S pozdravem Jana (Jana) 
Nejvýznamnější je žena, pak starší a nejméně významný je nadřízený. To protože žena jako jediná, je faktor stálý, věk i funkce jsou relativní. Muž by musel být hodně starý a zasloužilý (třeba Václav Havel, Karel Schwarzenberg), aby "přebil" princip ženství. Na pracovišti nebo ve služebním styku ale pozor, tady je nejvyšším šéf a nikdo mu nemůže nabídnout tykání, ani starší muž, ani žena.
kdo nabízí první tykání, -starší paní nebo mladší vzdělanější (jana) 
Mezi doepělými lidmi nabízí tykání starší mladšímu, žena muži, na pracovišti jedině šéf. Nabídnout tykání by měla starší žena, je-li ovšem rozdíl mezi nimi zřetelný, třeba dvacet třicet let. Vzdělání nehraje roli, už s věkem máme problém, neukazujeme si občanky, natož si kontrolovat diplomy.
Dobrý den, chci se zeptat : Jak slušně a stručně požádat obsluhující personál (nejlépe už zdálky), aby neodnášel skleničku, když ještě není dopito. Často se nám stává, že obsluhující nejenže nakoukne, ale i uchopí skleničku, aby zkontroloval, zda je prázdná. Nebo je správné, že "číhá" aby okamžitě odnesl prázdné nádobí ? Děkuji za odpověď, hezký den. Hana (Hana Brno) 
Číhat by nebylo tak zlé, ale kontrolovat skleničku, nebo ji dokonce odnést je chyba. Když vidíte, jak se číšník chystá na Vaši skleničku, stačí zvednutím dlaně nebo zavrtěním hlavy dát najevo, že z toho nic nebude. A pak je dobré do takové restaurace už nechodit, šířit její špatné jméno dál a nechat ji zkrachovat. Za své peníze si zasloužíme jen to nejlepší, nedávejte peníze lidem, kteří neposkytují dokonalé služby.
Dobrý den, pane Špačku, s kolegy se nemůžeme shodnout, zda je výtah prostředím bezpečným či nebezpečným. A zda do něj tedy vchází nejprve dáma, či pán. Děkujeme za odpověď. IŠ a kolegové (Ivana Štefková) 
Dnes už nehrozí, že musí nastupovat první muž, aby zkontroloval, jestli je výtah "ve stanici" a jestli oba unese. Dnes jde jen o riziko, že se sevřou automatické dveře. Proto jako první vždy nastupuje a vystupuje žena, aby na ni interval dveří bezpečně stačil, Jestli by měl skončit a někoho sevřít, bude to ten druhý - muž.
Pane Ladislave, ztělesňujete podle mne muže po všech stránkách, obzvlášť se mi líbí Vaše vystupování a chování. Mám zažitou určitou etiketu, kterou sám " učíte", jenže kousek za hranicí je tomu již zcela jinak. Například v Polsku má prvenství žena při vstupu do restaurace a opačně. Dohaduji se s rodinou a všichni mě ujišťují, že nemám pravdu. Myslím si, že pravdu mám já. V Evropě bychom snad měli mít stejnou etiketu i stejné savoir vivre.V některých situacích jsem se již přesvědčila o mé pravdě. (Zuzana) 
Kdepak, nemůže být jednotná etiketa ne celém světě. Etiketa odráží vztahy mezi lidmi, vyvíjí se a mění se v průběhu staletí v závislosti na společenských vztazích, jaké platí v té které společnosti. Polsko je hodně ovlivněno aristokratickou tradicí, Francie taky, my jsme za Gutha-Jarkovského prodělali velkou změnu, vzdálili jsme se těmto tradicím z odporu vůči monarchii a nastolili jsme demokratický, republikánskou, etiketu. Jiný je temperament na severu a na jihu atd. Nemůže být etiketa všude stejná, nebyla by výsledkem přirozeného vývoje.
p.Ladislav Špaček, je pedagog,bývalý tiskový mluvčí, spisovatel, ale mohl by být i ilustrátor,jelikož vlastním v památníčku jeho krásnou kresbu. S pozdravem. Bývalá žákyně. (Iveta) 
Já a kresba? Na základce jsem měl samé jedničky a dvojky z kreslení a tělocviku. Tak to bude, Iveto, velká vzácnost.
Pane Špaček -dobré odpoledne.Je možné prosadit etiku a versus chování už v základní škole? Co pro to můžete udělat.My jsme na to krátci /babičky a dědové/.Děkuji (Eva) 
Já taky. Základní škola je věcí rodičů. Teď se dostává do škol volitelný předmět etika, ve kterém je prostor i pro etiketu, záleží na učitelích, jak jej využijí. Ale řekl bych, že právě prarodiče mohou hodně pomáhat rodičům, požívají větší úcty a autority než rodiče.
Dobry den, pane Spacku, omlouvam se predem za absenci hacku a carek. Je vhodne obleknout si puncochy i k botam s otevrenou spickou? Vselijaci modni znalci tvrdi, ze se jedna o strasne faux-pas, ale ve starsich knihach o etikete jsem se docetla, ze naopak dama naboso je faux-pas :-) Je vhodne nosit otevrene lodicky do kancelare (tim myslim ty, ktere dbaji na urcity firemni dress code) a co si knim obleci? Dekuji za odpoved a preji hezky den! (Marie) 
Jít zcela bez punčoch je odvážné, nehodí se to na konzervativní nebo business akce. Tam by žena měla mít punčochy. Můžeme být "trendy", tedy bez punčoch, na večírku, na garden party, ale je to jako s minisukněmi: chceme-li něco ukazovat, musí to stát za to:-) Doporučil bych ultrajemné punčochy 5-8 DEN, nejsou prakticky vůbec vidět (ani při otevřené špičce nebo patě, samozřejmě bez zesílených partií), a noha, lýtko, v nich vypadá mnohem lépe než bez punčoch. Zakryje drobné defekty, přidá noze lesk,..vyzkoušejte to.
Dobry den. Prosim, sel jsem s vazenou zenou ke sklenenym dverim, ktere otevira fotobunka, ale az tesne pred. Ve snaze dvere otevrit, jsem se cpal ke dverim pred ni. Nevypadalo to dobre. Jak je to spravne? Sli jsme z uradu smerem ven. Diky. (JAvit) 
Když jdeme ke dveřím otevíraných fotobuňkou, necháme jít nejdříve ženu, a to i do otočných dveří. Nestli musíme dveře otevřít silou (i otočné dveře), jde první muž, žena za ním, aby vstoupila už do otevřených (nebo otáčejících se) dveří.
Dobrý den, používáte něco proti padání vlasů? (Karel) 
Musím se pořád smát. NIkdy jsem si na vlasy nedal nic než šampon, bojím se, aby mi nevypadly:-) Nějak pořád drží, snad to nezakřiknu.
Dobrý den, kdo podle vás nejlépe ovládá etícké a společenské chování? Ajak se podle vás liší v chování současný prezident Klaus oproti jeho předchůdci? Děkuji za odpovědi. (Petr) 
Za všechny vzory bych uvedl Karla Schwarzenberga jako knížete etikety, nenajdete na něm chybu. Prezident Havel se spoustu věcí musel učit "za pochodu", už ve funkci, prezident Klaus už přišel do jiné doby, to už podnikatelé nenosili bílé ponožky a fialová saka, měl to snazší.
Novodobý Gute Jarkovský, co připravuješ na obrazovce nebo v knihkupectví. Hodně zdaru a. (Arnošt Burget) 
Ahoj Arnošte, tento rok vyjde série pěti Malých knih etikety. První už vyšla, pro celou rodinu, další bude o stolování, další pro manažery atd. Neusínám na vavřínech, píšu a přednáším a natáčím a chatuju.
Dobrý den, pane Špačku, vypadáte ve svém věku báječně! Mohl byste, prosím, prozradit jak často a jakou péči věnujete své pleti? Případně, který ze zákroků plastické chirurgie jste podstoupil? Moc děkuji a přeji hezké léto plné sluníčka! (Romana) 
Hmm, budu se muset na sebe podívat pozorněji. O pleť nepečuji vůbec, neznám muže, kteří by to dělali. Mám špatnou životosprávu, málo spím, piji rád víno, večer si dám i cigaretku. Jak bych vypadal, kdybych žil spořádaným životem...
Dobrý den, pokládá Vám otázky o společenské etiketě i Vaše paní? Pokud ano, odpovídáte jí? (Hana Čechová) 
Ta si s etiketou starosti nedělá, má nad mou prací lehký nadhled.
Proč zahýbáte manželce s modelkama?  (Dana) 
S modelkami? K tomu jsem se ještě nepropracoval, možná až budu starší.
Pane Špačku, proč jste tak strojený? Každý pozná, že etiketa není váš obor, ten kdo věcem rozumí ví, že jdou zevniz¨tř člověka a ne z pozy. Kolik máte za sebou plast.operací? Děkuji, zamyslete se, Jolana (Jolana) 
Díky, Jolano, za péči. Na plastice jsem ještě nebyl, doma se kouknu do zrcadla, jestli nepřeháníte.
Dobrý den. Pane Špačku,chtěla jsem vás požádat o radu. Máme dceru i syna (20 let) a oba mají partnery.Kdy je vhodná doba na seznámení s jejich rodiči a kdo má být iniciátorem. Mnohokráte děkuji. (Verča M.) 
Obvykle v době, kdy je zřejmé, že budou životními partnery, že vztah je natolik stálý, že budete dříve či později příbuzní. Iniciativa by měla vzejít od rodičů dcery, je to tradice, dcera je považována za společensky významnější (ženy byly vždy "cennější" než muži).