Ředitel agentury Musica Bohemica, která pořádá Slavíka, se rozhodl po tlaku veřejnosti i jednotlivých oceněných interpretů uveřejnit kompletní výsledky. „Skupina Kabát dnes vrátila pořadateli ankety Zlatého slavíka za rok 2017 (viz její prohlášení). Protože letošní Slavík vzbudil mimořádný zájem a stále budí diskuze, rozhodli jsme se zveřejnit počty hlasů před zásahem pořadatele,“ uvedl Jaroslav Těšínský v prohlášení.

Následuje pořadí před odebráním sporných hlasů:

Skupina:

Ortel 36 146

Kabát 31 072

Chinaski 18 783

Zpěvák:

Karel Gott 40 529

Tomáš Ortel 31 086

Michal David 17 993

Pokud by vyhlašování probíhalo na základě těchto výsledků, Zlatého slavíka by dostala kapela Ortel a jejich zpěvák Tomáš Ortel (41) by zabodoval i v samostatné kategorii. Ovšem po zásahu organizátorů zpěváka přeskočil Michal David (57). Ten se ostatně na základě těchto informací rozhodl vzdát se svého Stříbrného slavíka. Stejně se zachoval i Kabát, který sošku vrátil, jelikož neměl pocit, že by ji získal právem.

„Pořadatel na jedné straně chápe za dané situace postoj skupiny Kabát i Michala Davida, na druhé straně ale trvá na svém rozhodnutí, že k porušení pravidel hlasování došlo, že zásah byl oprávněný, a na zveřejněných výsledcích nebude nic měnit,“ reaguje ve vyjádření Těšínský.

Ačkoliv slavnostní vyhlašování cen Český slavík proběhlo jako každý rok, krátce po galavečeru se rozpoutala debata o tom, zda byly ceny skutečně rozdány těm interpretům, o nichž rozhodli sami fanoušci. Vyšlo totiž najevo, že agentura Musica Bohemica odebrala hlasy skupině Ortel a jejich zpěvákovi Tomáši Ortelovi. Připočetli jim pouze stejný počet bodů jako v loňském roce. 

Důvodem bylo, že příznivci rockové kapely s dost kontroverzními texty plnými rasismu měli údajně porušit pravidla hry tím, že na sociálních sítích nabádali, jakým způsobem hlasovat tak, aby se Ortel probojoval na přední příčky. „Každá anketa má svá pravidla a je tomu tak i u Slavíka. Tato pravidla jsou zveřejněná, každý fanoušek se s nimi může seznámit a zapojením do hlasování s nimi vyslovuje souhlas,“ odůvodnil své rozhodnutí ředitel agentury Musica Bohemica Jaroslav Těšínský.

VIDEO: Šéf Českého slavíka Těšínský: Vše o manipulaci s hlasy v anketě! Proč a komu je bral?

Video
Video se připravuje ...

Šéf Českého slavíka Těšínský: Vše o manipulaci s hlasy v anketě! Proč a komu je bral? Blesk TV

Jenže když se o jeho kroku dozvěděla veřejnost, začala se bouřit a naléhat na pořadatele Slavíka, aby zveřejnili původní výsledky před odebráním ‚neprávem získaných hlasů‘ Ortelu. Stejně naléhal i Kabát. Rockeři v čele s Pepou Vojtkem (52) nakonec cenu vrátili a stejně učinil i Michal David.

Co na to Ortel?

Hlasování vlastního fanklubu nebylo férové. To Blesku přiznal Tomáš Ortel (41), který si na druhou stranu váží gesta kapely Kabát! Ze vzniklé situace jako jediný profituje! „Způsob hlasování do ankety Český slavík nebyl podle regulí fair play, to musím přiznat, ale pořadatel nás měl kontaktovat a upozornit na to, že něco takového zjistil,“ okomentoval celou situaci kolem cen popularity Tomáš Ortel.

„Hlavně si myslím, že důvodem bylo zamezit nám ve vítězství,“ má jasno frontman kapely Ortel. Tu široká veřejnost ještě před loňským vyhlášením cen pořádně neznala.

„Po loňském mediálním masakru se nám ani nesnilo, že by se něco takového mohlo zopakovat. Asi bych měl panu Těšínskému poslat nějaký dárkový koš. Máme teď víc práce a taky větší zájem o naši kapelu,“ dodal Tomáš Ortel, který by prý cenu, kterou vrací kapela Kabát, v žádném případě nepřijal.

VŠE O SKANDÁLECH KOLEM SLAVÍKA ZDE>>

Fotogalerie
209 fotografií