„Když mi bylo jedenáct, maminka mi onemocněla. Netušil jsem, co jí je, jen mi bylo jasný, že máma je nemocná hodně, protože nějakou dobu přestala chodit do práce. Ale proč přesně, to jsem tehdy nevěděl,“ zachycuje vzpomínky předčasně zesnulé dětské hvězdy kamarád Ota Kars v knize Jmenuju se Tomáš.

Prozradil tak utajovanou smutnou kapitolu ze života Holého. Ve stejné době, kdy Tomáš točil filmy Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem a Prázdniny pro psa, tedy v letech 1979 a 1980, jeho maminka Marie bojovala s rakovinou. A nebýt sestřenice jeho tatínka, zřejmě by jí podlehla.

„Miluška pracovala v nemocnici, kde byla Marie na vyšetření, a prohlížela si jednotlivé snímky onkologických případů. U jednoho se s profesionálním zájmem zastavila a říkala si, komu že patří takhle rozvinutý zhoubný nádor. Koukla se na kartu a s hrůzou zjistila, že Marii, mojí bývalé ženě,“ prozrazuje po letech Tomášův otec Václav Holý.

Sestřenice Miluše okamžitě zatelefonovala Marii a zároveň jí zavolala i sanitku. „Ihned po příjezdu a nezbytných předoperačních vyšetřeních jede Maruška na sál. Vše bez čekání, zcela mimo standardní postupy. Operace se zdaří a ona pro danou chvíli přežije, ale další prognóza je více než špatná,“ píše se v knize s tím, že šance na přežití Tomášovy maminky byly mizivé.

Lékaři jí dávali jen tři měsíce života! Kvůli synovi ale se zákeřnou chorobou bojovala ze všech sil. „Během léčby chodil Tomáš každý den do školy a doma se o něj dál starala maminka. S výjimkou natáčení,“ vzpomíná kamarád Ota Kars s tím, že paní Holá boj o život vyhrála. De facto ji vyléčil syn, na kterého se upnula. Tomáš se o nemoci své maminky dozvěděl až dlouho poté, co se uzdravila.

VIDEO: Mše za Tomáše Holého (†21): Vedl ji kněz, který ho i pohřbíval!

Fotogalerie
39 fotografií