Zdeněk Juračka prošel v 60. až 90. letech řadou kapel, které jsou pohledem dneška pro vývoj české rockové scény nedocenitelné. Začínal ve skupině Donald, která se zaměřovala hlavně na songy slavných Rolling Stones. Pak se stal členem kapely, která doprovázela Petra Nováka, tedy George And Beathovens. Jeho další kroky směřovaly do skupiny Rebels, což pro jeho muzikantskou kariéru znamenalo zásadní posun.

Rebels koncertovali i na západě a následně si v triu s Jiřím Kornem u mikrofonu získávali fanoušky repertoárem Claptonovy skupiny Cream. V době normalizace, která nebyla zrovna nakloněna tvrdší hudbě, se živil v doprovodných kapelách populárních zpěváků, například Evy Pilarové. Později hrál v kapele Jany Kratochvílové, která ale skončila společně se zpěvaččinou emigrací. Později byl u založení skupiny Tango, která v Československu patřila mezi nejpopulárnější. Z Tanga pak zamířil do Žlutého psa s frontmanem Ondřejem Hejmou a podílel se na nejslavnějších hitech kapely. Mimochodem, v klipu ke kultovnímu hitu Sametová si také zahrál.

Ztrátu svého kamaráda ostatní členové kapely Žlutý pes oplakávají. „To byla skutečná rocková legenda. Jestli můžeme o někom říci, že byl poctivý bigbeaťák, tak to byl Zdeněk. Do Žlutého psa přišel poměrně pozdě, vlastně až v období revoluce. Nebyl zakládající člen jako my, ale přinesl tam svoji úžasnou muzikálnost a schopnost bavit lidi,“ sdělil Radiožurnálu jeho kolega z kapely Jan Martínek.

Pro Blesk na svého kolegu zavzpomínal Ondřej Hejma: „Poznali jsme se v polovině 80. let, když on už toho měl spoustu za sebou. Přestože byl jen o několik let starší než já, tak byl o několik světelných let dál. Zděnek byl výborný vypravěč, jeho historkám jsme se rádi smáli. Jednou jsme dokonce cestou z Brna museli zastavit u krajnice, abychom se vychechtali. Byl to rocker se vším všudy, nespoutaný živel. Čest jeho památce,“ uzavřel frontman Žlutého psa.

Pohřeb legendárního rockera se bude konat 11. července v Malé obřadní síni Strašnického krematoria od 9.20 hod.

Fotogalerie
7 fotografií