Nad malebným rakouským městečkem Murau ve Štýrsku se objevila duha, která sahala až k zámku Obermurau, který ční nad obcí. Právě v něm si řekli své Ano Jan Nepomuk Schwarzenberg, přezdívaný Aki, a italská šlechtična Francesca Riario – Sforza (43).

Na obřadu samozřejmě nechyběli ani rodiče ženicha Karel s ženou Theresou (77), která měla na sobě tradiční dirndl (oděv žen v Rakousku).

Tchán vyjádřil se snachou spokojenost: „Nevěsta je inteligentní milou ženou. Napsala vynikající knihu (Io, Caterina pojednává o jejích předcích – pozn. red.), měla výborné kritiky. Jsem s ní naprosto spokojen,“ řekl Nedělnímu Blesku Karel Schwarzenberg.

Z italské Florencie dorazila matka nevěsty Maria, ale sama. Otec Paolo kvůli zdravotním obtížím nevěstu k oltáři odvést nemohl. „Osobně ctím tradice a rád nosím kroj, ale donuťte Italky, aby si na sebe vzaly dirndl,“ nechal se slyšet ženich.

Zvědavci, kteří chtěli vidět Francescu ve svatebním, měli smůlu. „Bude to malý obřad jen za přítomnosti našich nejbližších,“ řekl Jan Nepomuk. Brána zámku, nad kterou visí rodový erb knížat, zůstala tak zavřená po celý den.

Svatbu prozrazovalo jen auto s italskou poznávací značkou a fotograf se zrcadlovkou, který vycházel ze zámku a Nedělnímu Blesku se pochlubil, že právě fotil svatbu…

Jan Nepomuk i nadále zůstává pro Čechy tajemnou postavou. Rozhovory dává poskrovnu a během roku pendluje mezi Prahou, Vídní a Murau. „Chci si zajít v klidu do Štýrského Hradce na kávu a nemám zájem, aby mě lidé při tom poznávali,“ hájí své soukromí.

Kdo je ženich?

Jan Nepomuk kníže ze Schwarzenbergu je dědicem zámků Hluboká nebo Orlík. Poprvé se chtěl oženit v roce 2006, tehdy se ale ukázalo, že mu byla jeho partnerka nevěrná. V roce 2010 si vzal baronku Dianu Orgovanyi – Hanstein. Manželství ale dlouho nevydrželo.

Kdo je nevěsta?

Donna Francesca Riario – Sforza vznešená paní z Plaisana, Galatra, San Nicola, Melicucca a Bombilea. Je vystudovanou socioložkou. Pracovala v televizi i jako novinářka. V současné době se živí jako scenáristka a editorka.

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem:

Studio Blesk s Karlem Schwarzenbergem

Video
Video se připravuje ...

Studio Blesk s Karlem Schwarzenbergem Blesk TV

Fotogalerie
65 fotografií