Rekordman Masaryk - film, který nikdo neviděl

Poslední vyhlašovanou cenu - za nejlepší film - získal snímek Masaryk. Pro tvůrce a všechny, kteří se na tomto snímku podíleli, je to 12. Český lev. Z celkových čtrnácti nominací se jim tedy nepodařilo proměnit pouze dvě. Je to zároveň historický rekord, o kterém se bude zřejmě hodně diskutovat. Zejména proto, že film ještě ani nebyl v kinech, a viděla ho tak vlastně jen hrstka vyvolených.

Cenu přišel převzít režisér Julius Ševčík a producent Rudolf Biermann. Tomu však náhle přestal fungovat mikrofon, tak se nalepil na Adelu Banášovou a skrz její mikrofon poděkoval.

Snímek Masaryk dostal i Českého lva za nejlepší režii. Převzal si ji Julius Ševčík.

Nemluvný hrdina Roden

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli získal Karel Roden za film Masaryk. "Děkuju moc. Všem!" byl jeho proslov. Lepší proslov ale měla předávající herečka Aňa Geislerová, která se přeřekla a místo toho, že by chtěla předat cenu všem, řekla, že by chtěla dát všem...

S novými brýlemi přišel Ondřej Vetchý předat cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Českého lva získala Polka Michalina Olszańska za film Já, Olga Hepnarová. Proslov měla v polštině, bohužel bez překladatele.

Pocta pro Zaoralovou s Bartoškou 

Obrovský a opravdu velmi dlouhý potlesk si zasloužili "rodiče" karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová a Jiří Bartoška, kteří už mají festival na starosti 24 let. Získali cenu za mimořádný umělecký přínos českému filmu. Celé Rudolfinum jim vyšvihlo poklonu potleskem ve stoje.

Cenu za nejlepší kameru za film Masaryk převzal Martin Štrba.

Cenu za nejlepší scénář získal film Masaryk. Českého lva převzali Petr Kolečko, Julius Ševčík a za již zesnulého Alexe Koenigsmarka cenu převzala jeho manželka. Cenu vyhlašovala Tatiana Vilhelmová a David Švehlík.

Cenu za nejlepší dramatický televizní seriál za rok 2016 získal seriál Pustina. Sošku z rukou herečky Elišky Balzerové si odnesla režisérka Alice Nellis se svými kolegy.

A film Masaryk má v kapse i Českého lva za nejlepší střih. To si pro sošku přišel Marek Opatrný.

Ocenění za nejlepší zvuk vyhrál opět snímek Masaryk. Cenu si přebrali pánové Viktor Ekrt a Pavel Rejholec. Předal ji herec Marek Taclík.

Cenu Magnesia za nejlepší studentský film získala Anna Lyubynetská a předaly ji mladé herečky Jenovéfa Boková a Eliška Křenková.

Českého lva za filmovou hudbu dostal opět film Masaryk, konkrétně Michal Lorenc a Kryštof Marek.

Cenu v kategorii za nejlepší scénografii přišel převzít filmový architekt Milan Býček. Podílel se jak jinak než na filmu Masaryk.

Cenu za nejlepší televizní film a minisérii přišli předat partneři Martha Issová a David Ondříček. Českého lva v této kategorii získal snímek Zločin v Polné.

Hynek Čermák předal cenu za nejlepší kostýmy. Převzala ji slovenská kostymérka Katarína Štrbová-Bieliková za film Masaryk. 

A i další cena putovala opět k filmu Masaryk. Získal ji Lukáš Král za nejlepší masky.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, kterou předala Zuzana Stivínová, získal Oldřich Kaiser za film Masaryk. Herec něco určitě tušil. Na galavečer se totiž konečně oholil, ostříhal a upravil. Bravo, Oldo! Pro Kaisera je to jeho první soška Českého lva.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli získala Klára Melíšková za film Já, Olga Hepnarová. Melíšková byla dojatá, div neplakala. Cenu jí předal Jan Potměšil.

Cenu za nejlepší dokumentární film získal dokument Normální autistický film od režiséra a scénáristy Miroslava Janeka. Cenu předala herečka Zuzana Kronerová.

Líbila se vám Adela Banášová jako moderátorka Českého lva?
Celkem 7252 hlasujících

Českého lva 2017 moderovala slovenská moderátorka Adela Banášová, která hned na začátku nezapomněla připomenout trapas, který se před pár dny stal na amerických Oscarech 2017. Herec Warren Beatty totiž předal cenu za nejlepší filmu snímku La La Land místo Moonlight.

Banášová se dopustila jednoho trapasu sama. Ondřeje Brzobohatého, který se po svatbě s Táňou Kuchařovou přejmenoval na Gregora, uvedla jako Brzobohatého. Muzikant po celou dobu večera hrál na piano.


Hlavní hvězda večera se červenému koberci vyhnula. Představitel Jana Masaryka Karel Roden, který ve filmu Masaryk exceloval, a očekávalo se, že si večer odnese hned několik Lvů, si nechal ujít hvězdný příchod. Na předávání cen se ale nevykašlal. Podle našich informací přišel bočním vchodem, jak je známo, pozornost novinářů a fotografů totiž nemá rád.

Za hlasitého potlesku vstoupila do Rudolfina herečka Jiřina Bohdalová se svým přítelem Lubomírem Fockem. Jako jedna z mála zvolila krátkou sukni nad kolena. S přehledem vyskočila pár schodů vedoucích do Rudolfina, pak ale velmi udýchaně přiznala, že se na večer velmi těší. "Jsem v napětí. Budu předávat Lva za kameru a jsem zvědavá komu, aby se mi to také líbilo. A jestli budu dlouho na večírku? To záleží na tom, jak moc mě budou bolet nohy," usmála se Bohdalová.

Šaty od Liběny Rochové vynesla manželka Jiřího Bartošky, který pochopitelně na předávání cen Český lev nemohl jako prezident filmového festivalu v Karlových Varech chybět.

Na galavečer dorazil i muzikant Michal Dvořák s manželkou Lucií, známou jako DJ Lucca. Ti překvapivě přiznali, že mají oddělené ložnice. Lucie se totiž vrací domů pozdě v noci, mnohdy až nad ránem, a navíc nedokáže vedle nikoho spát.

Vojta Kotek předával cenu za střih a jako doprovod si přivedl maskérku Janu Dopitovou. Přítelkyni totiž stále nemá.

Fotogalerie: NEJ okamžiky z předávání Českých lvů
314 fotografií

Nejspíš nejkrásnější šaty dnešního večera měla Martha Issová. "Šaty jsou od její oblíbené značky Chatty. Partner byl z šatů překvapený a mně se moc líbily," řekla Blesk.cz Issová. Je možné, že to s Davidem Ondříčkem rozbalí na večírku, jelikož jejich dcerka Františka je v péči jejich dobrých přátel, proto nemusí pospíchat domů.

Střídmější šaty zvolila její sestřenice Klára Issová. Ty si vybrala od české návrhářky Denisy Nové. Je bez partnera, proto ji doprovodila kamarádka Jana.

S vrabčím hnízdem na hlavě a bez partnera přišla Jana Plodková. "Šaty jsou od značky BCBG a mám je proto, že jsem bílou takhle večer slavnostně na sobě ještě nikdy neměla. Partner nedorazil proto, že si chtěl odpočinout od Prahy, a tak odjel do hor," svěřila se Plodková.

Bolek Polívka dorazil s partnerem Zuzany Kronerové. "Náš František má nějakou střevní chřipku, takže manželka zůstala doma," vysvětlil herec. Vzápětí dodal, že nejvíce fandí filmu Masaryk s Rodenem v hlavní roli a také pochopitelně sobě. "Ale je to za pohádku, takže si nemyslím, že bych tu vedlejší roli vyhrál. Dávám si tak sedmdesát procent," řekl Polívka.

Cudnější šaty předvedla Aňa Geislerová. Ušila je pro ni návrhářka Klára Nademlýnská. "Viděla jsem asi tři filmy, proto si jako akademik nemůžu dovolit je hodnotit, je to moje ostuda," přiznala Blesku herečka.

Zatím nejodvážnější dekolt večera předvedla Zuzana Stivínová. Šaty jsou luxusní značky, kožíšek si herečka přivezla z New Yorku. "Normálně mě děti chválí, ale dnes byly takové rozpačité. Ale manžel mě pochválil. A musím doplnit, že šperky mám od Tiffanyho," řekla Blesk.cz Stivínová. Ta, jelikož je v akademii, která filmy hodnotí, viděla všechny nominované snímky.

Do pražského Rudolfina mezi prvními hosty dorazili manželé Veronika Žilková s Martinem Stropnickým. Herečka se po trapasu, kdy na manžela uhodila, že si vozí v autě milenku, kterou "odhalily" kamery, a nakonec zjistila, že si Stropnický vezl ji, usmívala na všechny strany a držela se ministra jako klíště.

 

Fotogalerie
250 fotografií