Blesk se v souvislosti s aktuálním přepisem domu postaveného ve stylu art deco na Mistrovu manželku Ivanu Gottovou dostal ke smlouvě o výměně z roku 1974, ve které se píše, že dům v ulici Nad Bertramkou na pražském Smíchově vyměnili zpěvákovi rodiče Karel (†71) a Marie (†66) Gottovi za moderní bungalov ve Strašnicích, na druhém břehu Vltavy. Do výměny s nimi nešel nikdo menší než Karel Polák (91), tehdejší generální ředitel Vodních staveb Praha, pozdější ministr stavebnictví ČSSR.

Manželé Karel a Marie Gottovi smlouvou touto převádějí dům čp. *** v Praze-Strašnicích postavený na stavební parcele č. *** a právo osobního užívání zahradě číslo *** a stavební parcele číslo *** v katastrálním území Strašnice, vše v hodnotě podle znaleckého posudku 951 600 Kčs (odpovídá dnešní sumě 11 061 000 Kč – pozn. red.) na manžele Karla a Věru Polákovy, kteří vlastnictví tohoto domu a právo osobního užívání uvedených nemovitostí přijímají proti tomu, že manželé Karel a Věra Polákovi převádějí dům čp. *** v Praze-Smíchově se stavební parcelou číslo *** a zahradou číslo ***, vše v hodnotě podle znaleckého posudku 415 560 Kčs (odpovídá dnešní sumě 4 830 000 Kč – pozn. red.) na manžele Karla a Marii Gottovy, kteří nemovitosti tyto přijímají,“ stojí doslovně ve smlouvě o výměně ze dne 28. června 1974.

Manželé Polákovi se pak zavázali rozdíl v hodnotě vyměňovaných nemovitostí doplatit. „Manželé Karel a Věra Polákovi zaplatili manželům Karlu a Marii Gottovým před podpisem smlouvy této v hotovosti částku 236 040 Kčs. Zbytek rozdílu hodnot 300 000 Kčs zavazují se manželé Karel a Věra Polákovi zaplatit Karlu a Marii Gottovým nejpozději do 10 roků od právoplatné registrace této smlouvy,“ stojí dále ve smlouvě.

Vyjádření Karla Gotta

Dotaz deníku Blesk: Pan Gott roky říká, že vilu na Bertramce pořizoval sám, ale ukazuje se, že ji za vilu ve Strašnicích vyměnili jeho rodiče! Znamená to, že tam třeba tehdy chtěli bydlet, a nakonec Bertramku přenechali synovi?

Aneta Stolzová, mluvčí Karla Gotta: „K vašemu dotazu, který se týká soukromých majetkových záležitostí pana Karla Gotta a jeho rodiny, se nebudeme vyjadřovat.“

Karel Polák

Karel Polák (91), který vlastnil Bertramku před Gottem, byl funkcionář KSČ, který se v listopadu 1976 – tedy dva roky po výměně vily na Bertramce za bungalov ve Strašnicích – stal ministrem stavebnictví ve třetí vládě Josefa Korčáka (†86). Ve vile na Bertramce ještě před ním bydlel mexický velvyslanec v Československu.

Bungalov ve Strašnicích

V roce 1969 Gott oslovil věhlasného architekta Jiřího Siegela (†85), autora pražské sportovní haly na Folimance, který mu vyprojektoval dvougenerační dům včetně interiéru!

Pojal ho jako americký bungalov s dřevěným stropem v obýváku a s výhledem přes bazén do svažitého okolí. Technologicky byl dům na nejvyšší možné úrovni doby. Karel se s rodiči do domu nastěhoval v roce 1971.

„Byly tam opravdu hodně vlhké sklepy, což mi dělalo špatně na hlasivky, a popravdě řečeno, necítili jsme se tam moc dobře,“ vysvětlil Karel důvody, proč odešli ze Strašnic.

Karel Gott v roce 1974?

● V rádiích byla hitem jeho píseň Nápoj lásky číslo 10.

● Vydělával v ČSSR a německy mluvících zemích.

● Na kontě měl už 12 Zlatých slavíků.

● Měl za sebou »cvičnou« emigraci.

● Jeho dceři Dominice byl rok.

● Budoucí žena Ivana ještě nebyla na světě.

● Za cenu Bertramky si zpěvák v té době mohl pořídit šest automobilů značky Fiat 128 v hodnotě 69 000 Kčs.

VŠE O KARLU GOTTOVI A JEHO BERTRAMCE ČTĚTE >>> ZDE!!!

Fotogalerie
21 fotografií