Život s fotografem Janem Saudkem není vůbec jednoduchý. Jeho bývalá partnerka Sára Saudková se musela obrnit obrovskou tolerancí. Aby si ho udržela po svém boku, musela se od samotného počátku jejich vztahu naučit zavírat oči nad věcmi, které by jiná žena nevydýchala.

Nevadí mi uklízet bordel po ženských, vozit je a nakupovat jim. Nevadí mi donekonečna vynášet prázdné flašky, prát prostěradla nacucaná vším, co lidské útroby dovedou vydat. Jsou to často cuchty nepořádné,“ píše Saudková ve své knize Ta zrzavá, v níž Jana nazývá Mužem s velkým M. 

Po letech zalovila ve vzpomínkách, jak ji Saudek před ženami, které fotil a flirtoval s nimi přímo před ní, ponižoval, urážel. I přesto ho natolik milovala, že jim vařila, asistovala mu při focení, dokonce jeho „modelky“ vozila domů.

Některé z nich si u něj doma chtěly vytvořit své teritorium. „Marně po sobě zanechávaly tu řasenku, tu kalhotky nebo obří podprsenky, obvykle něco bezcenného, ale pozoruhodně účinného. Našla jsem i použitou vložku, na rychlo odhozenou pod postelí...,“ šokuje Saudková.

Část knihy je pochopitelně věnovaná i jejímu současnému partnerovi Samuelu Saudkovi, kterého v knize nazývá On. „Trochu si stěžoval, že jsem ho tam málo vychvalovala. Tak jsem mu řekla, že může být rád, že jsem ho nepopsala, jaký ve skutečnosti je, protože to by se musel stydět. Takhle tam vyzní jako kanec,“ smála se Sára na křtu své částěčně fikční autobiografie.

Fotogalerie
9 fotografií