Baletní mistr trpěl bolestí nohy, kterou měl zavázanou. „Hrál jsem v Olomouci a praskl mi na jevišti úpon k achilovce,“ vysvětlil Vlastimil Harapes, jak k úrazu přišel, ještě než promluvil nad rakví.

Před strašnickým krematoriem, kde se obřad konal, se sešel s režisérkou Marií Poledňákovou (74), se kterou zesnulá točila film Líbáš jako ďábel. Rozloučit se přišel také producent Oldřich Lichtenberg (52), v jehož Divadle Broadway Párová působila, nejlepší přítelkyně Ulla Kesler (65) s dcerou Petrou Hapkovou (33), fotograf Jadran Šetlík (63) nebo režisérka Jitka Němcová (64).

Rakev s ostatky Marie Párové byla zaplavena krásnými věnci od přátel a kolegů. Smutečního slova se na začátku obřadu ujal právě Harapes.  „Nevím, jestli to zvládnu,“ začal dojatě. „Chtěl bych vám říct, jak byla Marie šťastná, když ji letos v létě vzala Ulla a Marie Poledňáková na italský ostrov Ischia. Tím výletem žila až do posledních chvil,“ dodal. Pak se otočil k rakvi a řekl: „Nikdy na tebe nezapomenu, Maruško.“

Fellini jí říkal Mariona

Absolventka operního zpěvu na pražské konzervatoři většinu profesního života strávila v Itálii. Byla mimo jiné v angažmá na hlavní římské muzikálové scéně v divadle Sistina. Časem se seznámila s legendárním italským režisérem Federicem Fellinim (†73), kterému učarovala. Začal jí říkat Mariona. Párová si nejprve zahrála v jeho Satyriconu, pak také v Klaunech nebo v Amarcordu. V Itálii zůstala i po režisérově smrti v roce 1993, v následujících letech se ale stále častěji vracela do Čech.

Fotogalerie
18 fotografií