Výroční ocenění se udělují v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě za mimořádné jevištní výkony v inscenacích, které vznikly na českých jevištích. Nejvíce nominací získali umělci z pražského Národního divadla (sedm) a Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni (tři). Po dvou nadějích mají Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Jihočeské divadlo České Budějovice, Městské divadlo Brno, Švandovo divadlo v Praze a Divadlo Hybernia díky produkcím Musical Production a Pixa-pro. Stranou pozornosti porot nezůstaly ani výkony v Moravském divadle Olomouc a v pražských divadlech v Řeznické, na Vinohradech a Hudebním divadle Karlín – získaly po jedné nominaci.

Cibulková byla nominována za roli Leni Riefenstahlové v Divadle v Řeznické a Brousek za výkon ve hře Poslední z Haussmanů na Vinohradech. Konkurenty jim jsou Věra Hlaváčková za výkon v inscenaci Job Interviews v Jihočeském divadle, Petra Hřebíčková za roli královny Gertrudy v Hamletovi ve Švandově divadle, Patrik Děrgel za titulní roli v téže inscenaci a Michal Isteník. Ten exceluje v Městském divadle Brno jako Čičikov v Gogolových Mrtvých duších.

Nominovaný Ondřej Brousek přiznal, že je mu na Vinohradech moc pěkně. „Nejsem nijak přehnaně sebevědomý, ale to pohodlí, které tam mám, je pro mě něco báječného. A možná to je na jevišti vidět,“ řekl herec, který současně ztvárňuje i hlavní role v inscenacích Rod Glembayů a Amadeus. Jeviště mu prý připadá magické, má pocit, že si tam může dovolit všechno.

Opera a balet

V opeře po Thálii sahají Jana Foff Tetourová (Amneris v Aidě, Divadlo J. K. Tyla Plzeň), Jolana Fogašová (Ježibaba/Cizí kněžna v Rusalce, Otáčivé hlediště Český Krumlov) a Ivana Veberová (Mařenka v Prodané nevěstě, Divadlo J. K. Tyla Plzeň). Nominováni byli i Aleš Briscein (Jaroměr v Pádu Arkuna, ND), Svatopluk Sem (Wolfram z Eschenbachu v Tannhäuserovi, ND) a Nikolaj Višňakov (Kalaf v Turandot, Moravské divadlo Olomouc).

V baletním oboru excelovaly nominované sólistky ND Marta Drastíková a Tereza Podařilová (Valmont) a Nikola Márová (La Bayadére) stejně jako jejich kolegové Alexandr Kacapov a Matěj Šust (Valmont). Konkuruje jim Richard Ševčík v roli Spartaka v Divadle J. K. Tyla v Plzni.

Ceny pro muzikál

V muzikálovém oboru jsou nominovány Hana Fialová (Edith a Marlene, NDM Ostrava), Zdena Herfortová (Duch, Městské divadlo Brno), Michaela Nosková (Sněhová královna, Hybernia), Jaromír Dulava (Addams Family, HDK), Tomáš Savka (Evita, NDM Ostrava) a David Uličník (Antoinetta – Královna Francie, Hybernia).