Anna Vejvodová svou filmovou slávu začala daleko dřív, než ji objevil Zdeněk Troška. Ve čtyřiceti si přivydělávala hraním v komparzu, aby manželovi pomohla uživit čtyři syny. Hlavní roli si ale střihla až s příchodem filmové série Kameňák.

Přitom nechybělo mnoho a ve filmu nemusela vůbec zazářit, Troškovi k Vejvodové pomohla velká náhoda. „Když jsem utíkal na metro, paní Vejvodová mě zastavila a chtěla autogram. Slovo dalo slovo a spolu s autogramem dostala i malou roli v prvním Kameňáku. Ve druhém už patří k hlavním hvězdám v roli báby Kropáčkové, která znásilňuje mladé muže,“ představil při prvním filmu svůj objev režisér. Nakonec se objevila i v třetím pokračování Kameňáku a následně v roce 2013 ve Troškových Babovřeskách, kde hrála stoletou Trůdu.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela bába Kropáčková z Kameňáku: Tohle byla její slavná scéna! youtube.com

 

Zatímco na obrazovkách bavila miliony diváků, sama se musela vypořádávat s několika ranami osudu. Přežila svého muže a jednoho ze synů. Poslední léta strávila v domově důchodců. „Proč? To se může ptát jen blbec! Děti taky říkaly: Mami, budeš nám dělat ostudu, že se o tebe nestaráme. Ale proč bych byla nevěstám na obtíž? Tady mám všechno, co potřebuju. Muž mi umřel před pětadvaceti lety, pořád ho mám v srdci, a co doma, když tam není?“ vysvětlila smutně Vejvodová, která měla v domově pokojík jen pro sebe i s vlastní knihovničkou. Představitelka babky Kropáčkové měla v posledních letech smůlu na četné úrazy.

Fotogalerie
13 fotografií