Téměř všechno, co bylo s Janiným životem i smrtí spojené, Zázvorková před světem celý život úzkostlivě tajila. Jediné, co bylo veřejným tajemstvím, byla skutečnost, že Janu měla Stella z manželství s další legendou českého filmu Milošem Kopeckým (†73). Proč o Janině sebevraždě mlčela? Co se vlastně tehdy před lety stalo?

S dcerkou Janičkou
Autor: Foto Martin Poč a archiv Nedělního Blesku

Přestože manželství Stelly Zázvorkové s Milošem Kopeckým trvalo jen něco málo přes rok, pro paní Stellu to byla jedna z osudových kapitol jejího života. "Miloš Kopecký byl velice zvláštní etapou mého života, která skončila smutným odchodem naší dcery Jany z tohoto světa. Oba je mám ukryté v sobě ve zvláštní kazetě, kterou málokdy otevírám," svěřila se Stella v knize "Stella o sobě II. (a také o těch, kteří odešli)".

Když se Jana narodila, prožívala Zázvorková jedny z nejkrásnějších chvil svého života. Byla starostlivou matkou a jak říká, plnými doušky prožívala všechny ty chvíle, které může ženě dopřát jen její dítě. A prožívala je i po rozchodu s Milošem Kopeckým, který Stellu i jejich malou dceru opustil na začátku 50. let minulého století.

Pro Stellu Zázvorkovou byl Kopecký první a poslední manžel v životě
Autor: čtk

Malé Janě, kterou Stella vychovávala sama, však postupem let táta začal chybět. A podle vzpomínek pamětníků se jen těžko smiřovala s rolí dítěte, jehož matka je slavná a velmi zaměstnaná herečka. Osmnáctileté děvče snad mělo pocit, že není dostatečně chápáno. Snad chtělo být středem pozornosti, chtělo na sebe rodiče a lidi v okolí upozornit. Párkrát se už pokusila Jana sáhnout si na život, ale vždycky tak, aby matku jen vyděsila.  Až onoho večera někdy v polovině 60. let dostala Jana tragický nápad! Přesně věděla v kolik chodí matka Stella domů z večerního představení. Všechno si dokonale propočítala tak, že ji Stella po příchodu z divadla objeví a zachrání. Otočila plynovým kohoutkem a čekala. Matky se ale ten večer nedočkala. Shodou okolností se asi dvě hodiny zdržela v divadle.

Když dorazila domů, svoji dceru Janu už našla Zázvorková mrtvou. Všechny pokusy zachránit jí život bohužel selhaly. "Zdusila jsem v sobě takové ty zbytečné, chmurné myšlenky na minulost a smířila se s tím, jak šel život," vysvětlovala Stella.  Možná právě tahle tragická událost byla důvodem toho, proč se muži dlouhá léta obletovaná Stella už nikdy nevdala a ani nepomýšlela na další dítě.

Fotogalerie
17 fotografií